Председник Вучић после разговора у Бриселу: Нећемо прихватити независност Косова, спремни смо за формирање ЗСО

AV

Председник Србије Александар Вучић боравио је у Бриселу где је имао састанке са европским званичницима.

Вучић се састао са председником Европског савета Шарлом Мишелом, шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, као и са канцеларом Немачке Олафом Шолцом, председником Француске Емануелом Макроном и премијерком Италије Ђорђом Мелони.

Након завршених разговора, председник Србије се обратио јавности.
– Србија је јасно рекла да жели да се поштују сви споразуми који су до сада потписани. Србија не може да прихвати чланство Косова у УН, као ни независност Косова. Папир који смо примили у Београду 21. октобра, изразили смо уверење да је то добра основа за рад у будућности. Понашали смо се одговорно, понашали смо се озбиљно, спремни смо за формирање ЗСО. У сваком случају ми желимо мир у целом региону, наставићемо да се понашамо одговорно – рекао је председник.

Вучић је објаснио да се папир који су добили 21. октобра односи на формирање ЗСО.

– Тај папир се односи на формирање ЗСО. Не могу да говорим о детаљима, пошто је такав договор. То се код нас не дешава, ако смо се договорили да не сме да процури, неће процурети. Ми смо рекли за тај папир да је веома добра основа, да смо спремни да радимо и да идемо на примену. Данас сам у свом усменом излагању упознао шефове три најмоћније земље то да Србија не може да прихвати чланство Косова у УН, као ни независност Косова – додао је Вучић.

Председник је објаснио да нико никада није поменуо санкције према Србији.

– Када је неко одговоран он зна да не може да захтева од САД или од некога другог како да се понаша. Да ли сте мене некада чули да сам тражио да се уведу санкције некоме? Нисам. Зашто? Зато што сам озбиљан човек. Ја увек инсистирам на ставовима Републике Србије, и много тишим тоном и мирније говорим пред вама него пред онима пред којима заступам интересе Србије. То је одлика великих лидера – додао је.

Поносни што чувамо Повељу УН

Вучић изјавио је вечерас да Србија може да се поноси тиме што, као једна мала земља, чува међународно право, Повељу УН и Резолуцију 1244 као темељ свог опстанка и њих види као темељ решавања проблема у будућности.

– Када се год позовете на међународно јавно право, а чини се да је срж међународног права Повеља УН, резолуције које су донеле УН, као што и данас можете да видите када је реч о Палестини и Јерусалиму, сви се позивају на одређене резолуције УН, али када је у питању Србија, онда што је могуће даље сви се склоне од Повеље УН и резолуције УН, онда ћемо наћи неке друге принципе – поручио је Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs