Председник Немачко-српске привредне коморе потврдио: Инвеститори не напуштају Србију

Evri

Притисци на Србију због принципијелног става око кризе у Украјини и неувођења санкција Русији који се односе на економију, условили су и нагађања и незваничне информације да би немачки инвеститори, који запошљавају око 77.000 радника, могли да дигну сидро. Председник Немачко-српске привредне коморе Милан Грујић истиче за РТС да то није тачно и да компаније које послују у Србији не планирају да оду.

Прошло је више од две деценије од прве немачке инвестиције у Србију. Немачка је и даље један од водећих инвеститора и спољнотрговинских партнера Србије. Тренутно постоји преко 900 компанија где је удео немачког капитала преко 50% и ту спадају и регистровани предузетници.

Неки медији су, позивајући се на неименоване изворе у немачком министарству привреде, објавили да би због, како је то формулисано, “нејасног става Србије према кризи у Украјини”, могло да дође до повлачења немачких инвестиција. То би значило и губитак 40.000 радних места, а то би, како је оцењено, био само почетак, јер би немачки пример следиле и друге земље.

– Према нашим сазнањима и генарално према нашем ставу, то није тачно и компаније које послују у Србији не планирају то да ураде – нагласио је Милан Грујић, председник Немачко-српске привредне коморе.

Каже и да су спровели анкету, где су јасно међу чланством поставили то питање. Поред генералног става да постоји утицај на пословање, процена је, наглашава, да то тренутно није уопште актуелно, нити нешто о чему се размишља.

Као доказ да није тачно ни да су неке компаније замрзле паланирани долазак у Србију, Грујић истиче и чињеницу да компаније као што су МТУ, Хансгрохе, Бизерба и Континентал и даље настављају с изградњом својих објеката.

Потврдио је да у Комори недељно и даље добијају неколико упита компанија, и већих и мањих, које су заинтересоване да се упознају с околностима у Србији и најављују свој долазак како би се упознали с условима пословања.

Грујић је посебно истакао да немачке компаније у Србији запошљавају преко 77.000 радника.

– Леони из Прокупља има 13.000 запослених, а према нашим сазнањима они планирају да запошљавају још радника. Поменућу и највећу немачку инвестицију компанију Штада и велике гринфилд инвестиције у које спада и ЦТФ, компанија Бросе – рекао је Грујић.

Указао је да је стратегија свих великих компанија које су дошле у Србију да регионално јачају свој ланац добављача и да на тај начин обезбеде и своју перспективу. У том правцу су, додаје, и све активности да се и мање и средње компаније доведу у Србију и да активно учествују у пословању.

Додао је и да свака компанија која се суочава с глобалним проблемима, прилагођава своје планове и план развоја и да се ради интензивнија процена ризика, него раније.

– У протеклих 20 година компаније из Немачке су инвестирале око 3,6 млрд ЕУР у Србију, види се и да је и пре пандемије интензитете и атрактивност Србије препозната – прецизирао је Грујић.

Објашњава да државни подстицаји јесу пракса свих земаља у региону, па чак и најразвијенијих, као и саме Немачке.

– Оно што нас издваја од других, то је уредба и један изузетно транспарентан процес, подршка државе која је директно укључена на свим нивоима у подршци страним инвеститорима. Такође, оно што нас издваја је квалификована радна снага. У неким државама ресурси су искоришћени а код нас још увек постоји тај потенцијал – оценио је Грујић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије