Председник општине Кула о пошумљавању и очувању екосистема

Kula

Будући да се у јавности последњих дана повела расправа о орезивању грана на дрвећу код некадашњег Дома здравља у Кули, те је наведено како је орезивање урађено неадекватно, председник општине Кула истакао је да је орезивање редовна активност Јавног комуналног предузећа „Комуналац“ Кула, те да ово предузеће спроводи мере по налогу или пријави. Гране које су отклоњене, према Миљанићевим речима, урађене су из безбедносних разлога, будући да су се налазиле превише близу стамбених објеката, а три багрема су у потпуности уклоњена јер су оштетила шахте, као и канализациону инфраструктуру. Навео је и да је овај посао урађен под руководством стручних служби. Општина Кула, као један од приоритета, свакако истиче повећавање пошумљености, па је тако, за свако уклоњено стабло, посађено око 10 нових. Акције пошумљавања врше се и на пољопривредним површинама, као и ливадама, где се праве већи засади. Ове године је у плану пошумљавање више од 100 хектара земљишта на територији кулске општине. Нагласио је и да нема разлога за забринутост, будући да је садња у задњих неколико година видно увећана.
Када је у питању зоохигијена, службе „Комуналца“ предано раде на бесплатном стерилисању и чиповању паса, али да и поред великих напора понекад дође до проблема са присуством паса луталица на улици, као што је био случај у Сивцу, где је изуједано малолетно дете. Миљанић је апеловао на суграђане да своје власничке псе не напуштају, те и ако то учине, да се пријави надлежној зоохигијенској служби, како би пси били смештени у азил. Неодговорност власника чест је изазивач оваквих несрећа, али наставиће се улагање додатних напора како би се ситуација побољшала.
Актуелна тема је и квалитет воде у Липару, то јест функционисање сеоског бунара. Дамјан Миљанић изнео је чињеницу да је водоводна мрежа у Липару доведена у незавидну ситуацију, будући да се управљање мора поверити комуналном предузећу, која по закону има надлежност да тиме управља, а која последично има и стручне капацитете за одржавање исте. Бунар, који је делом изграђен од самодоприноса није у функцији, не зато што је неисправан, већ зато што је у питању изостанак преласка надлежности са Месне заједнице на комунално предузеће. Он је навео и да ће посебна тачка Дневног реда на Општинском већу бити управо стварање формалних законских услова да се бунар прикључи и профункционише.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs