Председник поручио на ЦНН: О признању тзв. државе Косово никада нисмо разговарали, признајемо само резолуцију УН

Vučić

Председник Србије Александар Вучић говорио је вечерас за америчку телевизију ЦНН (Си-Ен-Ен). Тема разговора била је актуелна ситуација и дешавања на Косову и Метохији.

Одговарајући на Куртијеву изјаву, којом је Србе назвао „фашистичком милицијом“, председник Вучић рекао је да таква изјава више говори о премијеру тзв. Косова.

– Куртијеве речи нису само лажне оптужбе, има и псовке које говоре много о њему.

О „изборима“

Говорећи о „изборима“ које је организовао Курти, на које је изашло три одсто становништва севера, Вучић је питао новинарку да ли је икада чула за друге „легитимне и легалне“ изборе са тако малом излазношћу.

– Он 97 одсто људи на северу зове фашистима, криминалцима, екстремним националистима, уцењеним или подмићеним људима. Шта се уствари десило, Срби траже безбедност и сигурност за своје породице и себе. А откад је Курти дошао на власт, забележили смо 353 етничка напада на Србе, и то је највећи број напада на Србе од 2008. године, од када су нелегално прогласили независност – казао је он.

Председник истиче да је Куртијеве псовке и увреде немогуће квантификовати, али да се чињенице лако могу измерити.

– Само од почетка ове године, имали смо пет пуцњава где су жртве биле Срби. Шест укључујући и ону јуче. У то укључујем и двоје деце која су рањен – навео је Вучић.

Важне су две ствари. Срби су имплементирали све из Бриселског споразума, Приштина је имала само једну ставку, формирање ЗСО, нису то урадили и не планирају. Друга ствар су избори. Излазност је била 3,4. Говори о људима на северу као о фашистима и криминалцима, то је 97 одсто људи. Шта се заправо десило? Срби траже сигурност за своје породице.

Срби пре 2013. никада нису учествовали у изборима које је организовала Приштина, рекао је Вучић, а након тога су учествовали четири пута.

– Потом је дошао на власт Курти који није дозволио Србима да учествују у локалним и парламентарним изборима које је организовала Србија.

Председник је истакао да не контролише протесте, али да ти људи имају велико поштовање према држави Србији.

– Потребан нам је стабилан регион. Не треба нам ескалација, треба нам мир, зато смо и предложили иницијативу Отворени Балкан.

„То није чак ни питање“: Вучић о независности тзв. државе Косово

Председник је истакао да Београд никада није ни помишљао да призна тзв. државу Косово, нити је то спомињано у преговорима.

– То није чак ни питање. Ако сте обратили пажњу о чему смо причали у Охриду, то је нормализација. Признајемо резолуцију УН, увек смо спремни да разговарамо о компромисним решењима. Право питање је, зашто неко жели ескалацију?

Вучић каже да је задовољан због Блинкенових изјава, и каже да је Макронова изјава такође добра оцена ситуације.

– Верујемо да је Макрон дао веома тачну изјаву о томе шта се дешава у Приштини и северу КиМ. Говорећи о нашим обавезама. Ми се понашамо 100 одсто у складу са Кумановским споразумом, и у складу са Резолуцијом 1244. Ми нисмо послали ниједног војника на КиМ, нити смо кршили споразуме. Стриктни смо по том питању, и имамо стално добре разговоре са војницима Кфора. До сада сам имао 1000 консултација са Столтенбергом, и надам се да ћемо очувати тај ниво комуникације – казао је он.

Председник истиче и да је братство манастира Дечани похвалило италијански контингент Кфора, који је штитио велику светињу готово 20 година.

– Људи на северу су одлучни да се на миран начин боре за своја права. Они само хоће да преживе, да сачувају своја имена и презимена, своју веру. Да живе ту где су живели одувек. Моја молба је да све раде мирно, да сачувају мир и стабилност за све. Морамо да причамо са Албанцима, како бисмо постигли договоре у будућности. Али још једном позивам међународне организације да предузму акцију против оних који су тврдоглави, предузимају опасне акције на терену, и угрожавају мир и стабилност – закључио је председник Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs