Председник Фискалног савета: Смањење дефицита буџета значајан успех

Novac

Председник Фискалног савета Павле Петровић оценио је данас да је смањење дефицита ребалансом републичког буџета за ову годину на 4,9 одсто значајан успех и добра мера, али је указао и да би буџет требало да буде транспарентнији.

Петровић је рекао да је планирани дефицит за 900 милиона евра мањи него што је предвиђено ребалансом у априлу ове године, а разлог томе је, како каже, раст прихода.

– Као што је министар финансија говорио то се дешава због раста прихода, порасли су порески приходи, а то приписујемо опоравку привреде и расту запослености и плата у приватном сектору – рекао је Петровић на седници Одбора за финансије Скупштине Србије.

Он је додао да Фискални савет процењује да ће привредни раст бити у износу од 6,5 до седам одсто. Такође, указао је и да је на повећање прихода утицала и већа инфлација која је у септембру износила 5,7 одсто.
– Раст прихода омогућава и повећање расхода, предвиђено је повећање расхода од 800 милиона евра, од тога половина иде у праве намене, односно намењени су инвестицијама у инфраструктури – рекао је Петровић.

Он је казао да Фискални савет то подржава и поздравља, оцењујући да ће то имати додатни ефекат на привредни раст.
– Оно са чиме се не слажемо, то је да је ребалансом унето и ових 20 евра који се деле свима и накнадно 3.000 динара за оне који су вакцинисани. То ће бити заједно око 200 милиона евра и наш став је да помоћ треба давати, али циљано, онима којима стварно треба, тада би они могли да добију и више, а услов за то је да се формирају социјалне карте. Кровни закон који то омогућава је донет. Надамо се да ће у том правцу нешто бити учињено – рекао је Петровић.
Каже да се замерка односи и на то што и даље постоји нетранспарентност, односно да је Фисклани савет пронашао 1,3 милијарди евра за које “није потпуно прецизно речено за које намене иду”. Петровић је приметио и да се буџетске резерве не користе за оне ствари за које су предвиђене.

То је, каже, ставка која треба да се користи за расходе који не могу да се предвиде, док се три четвртине, око 120 милиона евра користи за нешто што се може планирати.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs