Председници скупштина Србије и Азербејџана потписали Меморандум о разумевању

orlić

Председник Народне скупштине Републике Србије Владимир Орлић потписао је данас са Сахибом Гафаровом, председницом Народне скупштине Републике Азербејџан (Мили Меџлиса), Меморандум о разумевању између два парламента.

Саговорници су се сагласили да ће Меморандум подстаћи јачање укупне парламентарне сарадње на свим нивоима, те да представлја још једну потврду пријателјства између Србије и Азербејџана.

Орлић је, током састанка са председницом Гафаровом, истакао да њена посета Београду има историјски карактер, а да је посебно значајно то што се реализује непосредно након њиховог сусрета у Бакуу, где је учествовао на посебној седници Мили Меџлиса.

Саговорници су потврдили и да су недавне узајамне посете председника Србије Александра Вучића и председника Азербејџана Илхама Алијева, као и њихово међусобно поштовање, дали снажан импулс интензивирању и продублјивању свеобухватних билатералних односа и стратешке сарадње.

Председница Парламента Азербејџана је оценила да се односи две землје развијају динамично, засновани на традиционалном пријателјству и међусобном разумевању.

Потврдила је да Азербејџан, као и до сада, наставлја да подржава територијални интегритет и суверенитет Србије, на чему је Орлић захвалио.

„Посебно бих захвалио Азербејџану на принципијелном ставу приликом недавног гласања у Савету Европе о покретању процедуре за разматрање захтева тзв. „Косова“ за чланство, што сматрамо чином искреног пријателјства“, рекао је Орлић, искористивши прилику да председницу Гафарову деталјно информише о изузетно тешкој ситуацији на КиМ, свакодневно угроженој безбедности српског народа и узурпираној власти у општинама у којима живе Срби, што јасно говори о намерама Приштине да изазове конфликт и отворени сукоб.

Председници скупштина Србије и Азербејџана потврдили су определјеност да две землје и у будућности делују у правцу далјег развоја и унапређења узајамно корисне сарадње, посебно на економском и енергетском плану, као и у областима културе, образовања и спорта.

Састанку са председницом Парламента Азербејџана пристуствовали су потпредседница НС РС Сандра Божић, председник Посланичке групе пријателјства са Р. Азербејџан Душан Марић, председник Посланичке групе пријателјства са Р. Турском Муамер Бачевац, као и Марина Рагуш, заменик председника Одбора за сполјне послов, наведено је у саопштењу скупштине.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.