Представа за децу “Бајка о сунцу”

Bajka o suncu

У недељу, 12. децембра, у Културном центру у Апатину, одиграће се представа за децу “Бајка о Сунцу” са почетком у 10.30 часова.
Представа траје 40 минута, а цена улазнице је 150 дин.

О представи:
Уругвајска бајка о вредности сунца и природе уопште. Пратимо легенду како је сунце почело да греје све нас.. О лепотама сунчеве светлости, о богаству сунчеве енергије.
Најранија учења говоре да је захваљујући Сунцу могућ живот на Земљи. Сунце је звезда, извор светлости, енергије, топлоте и виталности. Зато се сматра основним извором енергије и има огроман утицај на људе.
Постоји веома важна веза између сунчеве светлости и нас, људи. И то није случајно тако. Сунце је за све на Земљи извор живота. Довољно је само да помислимо на потпуно одсуство сунчеве светлости, на вечити мрак, и шта би то донело, односно однело, живом свету, па да схватимо да се без сунца заиста не може. Уосталом, зар не волимо пролеће и лето баш због оних дивних, сунчаних дана и нисмо ли помало и ми „тмурни“ када су и дани такви?
Сунчева светлост, на путу до Земљине површине, пролази кроз густи атмосферски слој, па се њено ултраљубичасто зрачење филтрира и на тај начин јој се уклањају штетна дејства. Свако биће, на овај или онај начин, користи сунчеву светлост и зависи од ње. Биљке је користе у процесу фотосинтезе- енергију Сунца претварају у просте шећере, друга жива бића користе те просте шећере у својој исхрани и тако добијају енергију потребну за све животне функције, и тако даље, већ како ланац исхране налаже.
Кроз представу је тачно направљена та подела , тако што се једна велика планина дели на део који је обасјан сунцем и део који никада није дотакла сунчана светлост. И на једној и на другој страни живе индијанска племена.
Проблем се јавља када племе које никада није видело сунце осети богатство које сунчева светлост даје. Треба пронаћи решење да се сунце подигне толико високо да обасјава све…
Свесни смо да живимо време величања неприродних вредности. Живимо вредности које су чак и против природе. Живимо време у којем придајемо огромну важност виртуалном животу, а истовремено нам онај једини прави делује као неважан, маловредан..
Представа носи поруку да се морамо вратити природи и чувати је безусловно.
Духовита и весела луткарска игра
Текст и режија
Цветин Аничић

Глумци
Ружица Бојовић
Цветин Аничић
Сценографија и костим
Илијана Орешчанин
Лутке Нела Алиловић
Моника Месарош Јованов

Продукција
Позориште Театрило и Културни центар Руменка

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: