Представљена идејна решења за партерно уређење Трга Светог Тројства

Antonio Ratković

У Свечаној сали Скупштине Града Сомбора, представљени су резултати Конкурса за израду идејног решења партерног уређења Трга Светог Тројства, као и четири награђена рада по избору стручне Комисије. На представљању и додели признања, испред Града Сомбора, обратили су се градоначелник, Антонио Ратковић и помоћник градоначелника за област инвестиција и међународне сарадње, Бранислав Сворцан.
По Конкурсу расписаном крајем априла, чији је расписивач и спроводилац Град Сомбор, прва награда је додељена ауторском тиму, потписаним под шифром „3арцхо“, у саставу: дипл.инж.арх. др Александра Милинковић, дипл.инж.арх. др Дијана Бркљач, дипл.инж.арх. др Стефан Шкорић, мр.инж.арх Ивана Шањевић, дипл.инж.арх. Миа Стантић, те студенти архитектуре Огњен Живић, Мила Божић и Николина Ждралић. Прва четири ауторска тима примили су награде које је уручио градоначелник Ратковић. Он је искористио прилику и да се захвали свима који су узели учешће на овом Конкурсу.
„Циљ нам је да у наредних неколико година изведемо партерну реконструкцију Трга Светог Тројства, као и наредне пројекте који се тичу самог центра нашег града који је и заштићено језгро, а уједно и најсложенији и најатрактивнији простор“, истакао је градоначелник Сомбора.
Град Сомбор је по предметном Конкурсу образовао и стручни Жири на чијем челу је председавала Елвира Драгић дипл.инж.арх. док су чланове састава чинили Милана Вејин, Драгана Сиљановић Козодеровић, Јелена Јокић Радонић и Милован Топић.
По конкурсном позиву обухваћен је шири простор од саме локације Трга Светог Тројства и у склопу уређења самог градског језгра, овим пројектом, биће повезани и проширени до сада уређени урбани простори. Током 2017. и 2018. године, уређен је Трг Косте Трифковића, у околини Народног позоришта, потом је уређен простор „пијаце у ланцима”, а овим пројектом ће бити заокружено уређење центра града.
Трг Светог Тројства у централном делу Сомбора, део је културно-историјске целине „Историјско језгро Сомбор – Венац”, која представља заштићено културно добро од великог значаја. Иначе, овај Трг представља и јединствени манифестациони простор у граду, на којем се одржавају бројни догађаји. Током новогодишњих празника, Сомборци и њихови гости, уживају у зимским чаролијама са привременим клизалиштем, а током лета, локална самоуправа у сарадњи са партнерима из цивилног и јавног сектора, организује сајмове цвећа, омиљени гастрономски догађај „Сомборски котлић” и друге манифестације.
Идејно решење награђеног ауторског тима, поред Трга Светог Тројства обухватиће и гравитирајуће улице попут Змај Јовине улице, улице Лазе Костића, Доситејеве и Париске, али и Трга цара Лазара. На потезу предметних тргова и улица налази се велики број културних добара, различитог нивоа заштите, те ће се идејним решењем посебно водити рачуна о начину поплочавања, увођењу зеленила и урбане опреме, попут боја, скулптуралних елемената и расвете.
Уз новоизграђени кружни ток, уређењем Трга Светог Тројства и поставком симбола карактеристичних за наш град, оплемениће се градски простор као и визуелни идентитет средине.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs