Представљена нова свемирска одела за наредну мисију на Месец

Америчка свемирска агенција (НАСА) и ваздухопловна компанија Аксиом Спејс  представиле су прототип свемирског одела које ће астронаути носити у мисији Артемис III – првом слетању људске посаде на Месец после 1972. године, јавља ТВ мрежа ЦБС.

У поређењу са гломазним и нефлексибилним оделима мисије „Аполо“ која су довела до пада астронаута док су ходали по Месецу, нова одела су дизајнирана да буду мобилнија, изјавио је Расел Ралстон, заменик менаџера програма ЕВА у Аксиом свемиру.

„Ово одело ће бити много лакше за ходање или за обављање многих потпуно истих задатака које су радили у Аполу, чак и више, али на мало лакши начин“, рекао је Ралстон.
Редизајн свемирског одела обухвата све – од главе до пете.

Нова кацига нуди побољшану видљивост, а чизме су специјално дизајниране за ходање по Месецу, заједно са топлотном изолацијом погодном за јужни пол Месеца.
Да би припремили одело за слетање на Месец, планирано за 2025. годину, Аксиом Спејс и НАСА ће фино подесити и проценити одело кроз тестирање у лабораторији за неутралну пловност Џонсоновог свемирског центра у Хјустону, где је део базена дубоког 12 метара претворен у лунарни пејзаж.

„То ће нам бити заиста сјајан показатељ колико је одело покретно и какав ће умор, ако ништа друго, осећати чланови посаде након шест или седам сати рада“, рекла је Лара Керни, која надгледа програм у НАСА и обезбеђује да Аксиом испуњава захтеве.

Ралстон је рекао да су одела близу коначне верзије, са једном значајном разликом – у боји.

Спољни слој ће бити бео и направљен од милара и кевлара за мисију, која ће астронауте одвести на део Месеца где се у кратерима бележе неке од најхладнијих температура у Сунчевом систему.

„Одлазак у трајно засењено подручје на Месецу је нешто што никада раније није урађено, ничим“, рекао је Ралстон.

НАСА је поверила пројекат Аксиому након 15 година развоја сопственог месечевог одела следеће генерације.

Компанија је прилагодила више од половине НАСА-иног оригиналног дизајна.

Према Пеги Витсон, једној од директора у Аксиому и бившој астронауткињи која је провела више времена у свемиру од било ког другог Американца, свемирско одело је прво које је посебно дизајнирано да одговара женама.

Свемирско одело 21. века је направљено коришћењем напредне технологије, као што су ласерски секачи који прецизно секу различите тканине и 3-Д штампачи који креирају компоненте, што резултира уштедом трошкова и времена.

Међутим, одређене компоненте се и даље склапају помоћу традиционалних машина за шивење, преноси ЦБС.

У јуну прошле године, НАСА је одабрала две компаније, Аксиом и Цоллинс Аероспаце, да направе будућа свемирска одела за лет на Месец и на Медјународну свемирску станицу. Те две компаније ће производити астронаутска одела у вредности до 3,5 милијарди долара, у периоду до 2034. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.