Представљени потенцијали општине Кула за конкурисање код европских и домаћих фондова

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, у присуству својих сарадника, одржао је данас радни састанак на тему „Мапирање стања и потенцијала локалних самоуправа АП Војводине“ на којем је угостио и директора Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Александра Симурдића, покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Александра Софића, и покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомира Божића.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић је рекао да је циљ састанка сагледавање потенцијала општине Кула у конкурисању у европским и домаћим фондовима.

  • Ово је наставак добре сарадње. И раније су били разни пројекти реализовани. Сада и овако лично, у једној радној атмосфери желимо да пређемо све те отворене теме и припремимо се за наредну годину и наредни период, рекао је Миљанић. 

Миљанић је додао да су главни адути са којим ће општине Кула да аплицира индустријска зона и даљи радови на њеном унапређењу, са којим би значајно могли да се привуку инвеститори, као и пројекти везани за наводњавање и разни други мањи пројекти.

Директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Александар Симурдић је истакао да је овај Фонд пре нешто мање од два месеца започео посете градовима и општинама на територији АП Војводине са идејом да разговарају о могућностима које стоје на располагању јединицама локалне самоуправе на прагу новог вишегодишњег финансијског оквира Европске уније за период до 2027. године.

  • У наредном периоду очекује нас мапирање стања и потенцијала у свих 45 општина са идејом да кластеризујемо општине и јасно формулишемо локалне и регионалне приоритете и крајем године крећемо у припрему документације за позиве који ће у већем и значајним обиму кренути од 2022. године, рекао је Симурдић.

Симурдић је истакао да треба радити на јачању капацитета, а то су људи. С тим у вези Фонд ће наставити са обукама које су успешно спроводили за запослене у администрацији на локалу како би могли да сагледају потенцијале које им стоје на располагању.

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, Александар Софић је истакао да им је овај састанак омогућио да дођу до података колико људи у јединици локалне самоуправе зна да ради јавне набавке домаћег законодавства, колико људи је писало пројекте, како домаће тако и иностране, колико је реализованих пројеката и да се добије коначан преглед за свих 45 јединица локалних самоуправа.

  • Желим да нагласим да је Покрајинска влада на једној од претходних седница донела Одлуку о покретању седмогодишњег плана развоја АП Војводине 2021-2027, а да је Покрајински секретаријат расписао конкурс за доделу средстава за израду плана развоја за јединице локалних самоуправа, тако да се надам да ћемо планове и Покрајине и локалних самоуправа имати усвојене до 1. јануара 2022. године, рекао је Софић.

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, Чедомир Божић је рекао да поред редовних кредитних линија које су опредељени пољопривредним произвођачима, средњим школама, удружењима грађана, део средстава секретаријат опредељује и према локалним самоуправама. 

  • Један део средстава односи се и на атарске путеве, други део на водне и фекалне објекте у јавној својини. Општина Кула у претходном периоду реализовала је неколико пројеката, а секретаријат за пољопривреду финансирао је и пројекте, пре свега водне и фекалне објекте у јавној својини у износу од преко 10 милиона динара, који је предвиђен од секретаријата за пољопривреду. Затим, средства која су опредељена за одводњавање, преко 50 милиона динара и средства која се односе на атарске путеве, преко 30 милиона динара, рекао је Божић.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије