Преко шест хиљада корисника добијаће по 8.400 динара студентских кредита

krediti

Министарство просвете, науке и технолошког развоја утврдило је коначне листе студената који ће у овој школској години бити корисници студентских кредита. Више од шест и по хиљада студената добијаће до краја године месечни џепарац, али ће додељени износ морати да врате уколико не испуне услове прописане конкурсом.

Ове школске године 6 хиљада 657 студената биће корисници кредита и они ће у наредних десет месеци, осим у јулу и августу, добијати по 8 хиљада 400 динара. Студент Марко Марковић са Новосадског универзитета каже да тим новцем успе да покрије одређене личне потребе, иако износ није велики.

Успех у претходном школовању, социјално-економски статус родитеља и припадност осетљивој друштвеној групи основни су критеријуми за бодовање приликом доделе кредита, а пријава се подноси матичном факултету.

Кад је реч о особама с инвалидитетом, оне се, као и друге осетљиве групе, рангирају посебно, објашњава председница НСУСИ Ана Илић.

“Студентима са инвалидитетом је потребно да прикупе редовну документацију која је потребна и особама без инвалидитета плус медицинска документација или потврда да су наши чланови.”

Вероватноћа за одобравање студентског кредита је мала уколико студент не оствари максимална 2 бода по основи просека примања по члану домаћинства, а који треба да буде мањи од просечне плате у Србији за претходну годину.

Уколико му Комисија Министарства одобри кредит, студент мора да отвори посебан текући рачун у Уникредит банци, која је за то тренутно овлашћена. У банци су нам објаснили да је отварање рачуна бесплатно, али да је студент дужан да посредством високошколске установе на којој студира достави потписану меницу с изјавом жиранта, уз штампане податке са електронске личне карте или копију важеће личне карте жиранта.

Док студентске стипендије држава даје бесповратно, кредити се враћају у случају да корисник не испуни услове прописане конкурсом. Питали смо нашег саговорника Марка да ли га то мотивише или плаши.

Обавеза отплате дуга доспева 18 месеци након губитка статуса студента или 30 дана након запослења. Кредит се не враћа одмах у случају служења војног рока, трудничког боловања, болничког лечења или наставка школовања.

Треба напоменути да се од почетка обавезе отплате, на кредит зарачунава камата, а ако доспелу обавезу студент не измири дуже од 6 месеци, на наплату му доспева целокупан износ дуга.

Студенти са просечном оценом већом од 8.5 који факултет заврше у року, нису у обавези да враћају исплаћени кредит, док су они са нижим просеком дужни да врате половину износа исплаћених кредита.

То, како нам је потврдио и новосадски студент, може бити добар мотив да се студије на веме приведу крају.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: