Преко 200 кубика смећа поново на Потпећком језеру: На хиљаде пластичних флаша и другог отпада плута воденом површином

Jezero

Једна од најризичнијих еколошких тачки у Србији поново је пуна смећа.

Код Потпећког језера испод Железничке станице у Бистрици наталожило се преко 200 кубика отапада, а у чишћење су кренули прибојски еколози. Ово је већ трећи пут да се уклања отпад са плутајуће ланчанице на Потпећком језеру на територији нововарошке општине.

– Последњи пут отпад се чистио половином марта да би се за непуних месец и по дана наталожила дупло већа количина. У прошлој акцији уклонили смо 120 кубика смећа, сада га има дупло више. Требаће нам сигурно неколико дана да све уклонимо из воде, рекао је за РИНУ Синиша Лаковић испред Еко удружења “Јастреб”.

За градњу три плутајуће баријере – ланчанице које би требало да спрече продор смећа у подручје бране Хидроелектране “Потпећ”, општине Прибој, Пријепоље и Нова Варош добиле су 70 милиона динара од Министарства за заштиту животне средине – Прибој 35, Нова Варош 19 а Пријепоље15 милиона динара, с тим што је свака од локалних самоуправа издвојила још 20 одсто од уступљене суме.

Међутим, оно што представља проблем јесте финансирање уклањања смећа са плутајућих баријера. Еко удружење “Јастреб” из Прибоја за сада периодично волонтерски уклања сакупљену отпад. Ипак, из овог удружења се надају да ће у будућности свој рад моћи и да наплате.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs