Премијерка данас на Косову: Посетиће ова 3 места!

Ana Brnabić

Премијерка Ана Брнабић посету почиње током преподнева, у Косовској Митровици, обиласком првог мултимедијалног центра на северу Косова и Метохије и Духовне академије.

Председница Владе Србије Ана Брнабић боравиће данас на Косову и Метохији, где ће обићи Косовску Митровицу, Звечан и Лепосавић. Доскорашњи председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да је важно да премијерка овом посетом покаже српском народу да је држава ту и да ће увек бити уз свој народ, као и да их охрабри да ту и остану.

Премијерка Ана Брнабић посету почиње током преподнева, у Косовској Митровици, обиласком првог мултимедијалног центра на северу Косова и Метохије и Духовне академије.

Након тога, посетиће манастир Бањска, у општини Звечан, где ће је дочекати владика Теодосије, челници општине и представници Срба.

У Лепосавићу ће током поподнева обићи неколико домаћинстава, како угрожених, тако и оних који су направили велика породична газдинства.

Заједно са председницом Владе, на Косову и Метохију биће и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић и директор Канцеларије за ИТ и еУправу Михаило Јовановић.

Ово је прва посета премијерке Ане Брнабић јужној покрајини од 2017. године, када је први пут изабрана за премијерку.

Како је саопштено из Владе Србије, посета има за циљ да пренесе поруке за очување мира и стабилности, у оквиру којих се једино може остварити останак и опстанак Срба на Космету.

Премијерка долази на Косово пошто је 1. септембра почело спровођење договора Приштине и Београда о личним картама и у време када приштинска влада инсистира на пререгистрацији возила са српских на локалне таблице. Срби се противе томе и то неслагање са Приштином може бити извор нових тензија и кризе.

Посета премијерке Брнабић Косову и Метохији догађа се у северним општинама, а политички представници Срба са тог подручја кажу да ће њеном посетом бити послата порука да Срби нису сами.

У дану када премијерка буде била на северу КиМ, представници владе у Приштини, први потпредседник задужен за дијалог Бесник Бисљими боравиће са министарком за образовање код представника Албанаца у Бујановцу и Медвеђи.

Дрецун: Важно да премијерка охрабри српски народ и покаже им да је држава ту

Доскорашњи председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун каже за РТС да “ова посета значи присуство државе Србије на Косову и Метохији”.

“Посебно на северу зато што је тај део наше државе у последње време оптерећен ситуацијом која је веома напета, људи су јако нервозни, застрашени, постоји опасност од инцидената и сукоба”, каже Дрецун.

Истиче да Приштина “примењује не само вербално, политичко насиље, већ и класично физичко са специјалним полицијским јединицама”.

“Неизвесно је како ће се решити питање регистарских таблица. Генерално живот српског народа је у фази која не може да се назове перспективном, зато је потребно пружити сву подршку од стране државе Србије и рећи да ћемо наставити са пружањем помоћи као и до сада”, додао је Дрецун.

Указује да није било те помоћи у свим областима живота, српски народ не би опстао свих ових година на КиМ.

“Велика се финансијска средства издвајају да би се помогао опстанак нашег народа, да би се повећао ниво њихове социјалне, здравствене заштите, образовања, да би се омогућио економски развој, да људи могу да раде, примају плате, да могу да планирају будућност и своје породице и то је донело резултате”, поручује Дрецун.

Истиче да је у овој ситуацији велике напетости важно да неко са тог нивоа власти, као што је премијерка, оде и да српском народу покаже да је држава ту и да ће држава увек бити уз свој народ.

“Да им покаже да нису сами, да их охрабри да остану тамо, али и да свакако пошаље поруку да је решење свих проблема у разговорима и договорима, да се проблеми не решавају једностраним одлукама и насиљем, него да треба да се разговара. То је истовремено порука и Приштини, али и нашем народу”, сматра Дрецун.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs