Премијерка Србије: Суфицит од ИТ сектора готово милијарду и по евра

IT

Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је синоћ да је Народна банка Србије урадила анализе за сектор информационо-комуникационих технологија до краја октобра и да је вредност извоза до десетог месеца 2021. године чак 1,47 милијарди евра.
Председница Владе Србије је на ТВ Хепи појаснила да је то практично вредност извоза наше памети и да то значи да су наши иноватори створили нешто што је у толикој вредности извезено у свет.

– Данас је сектор ИКТ највећа нето извозна грана, надмашио је пољопривреду у висини извоза. Информационо-комуникациони сектор има веће учешче у БДП-у него, рецимо, грађевинарство, а сви знају колико се гради у Србији – рекла је премијерка.

До краја године две милијарде

Она је објаснила да су од 2008. до 2021. године извоз и суфицит у области информационих технологија знатно измењени.

– Извоз је 2008. године био 178 милиона евра, а суфицит нисмо ни имали, већ смо имали дефицит – увозили смо више памети него што смо извозили. До краја ове године висина нашег извоза ће бити близу две милијарде евра, а суфицит нам је у првих 10 месеци скоро милијарду и по евра. Да будем потпуно јасна, то је новац који иде у нашу земљу – истакла је премијерка.
Она је нагласила да су плате у овом сектору свакако много веће од републичког просека, али су и, сходно томе, на те плате много већи доприноси који се враћају у бужет.

Према њеним речима, због тога, између осталог, Србија данас има више новца за плате медицинских радника и средстава за изградњу ауто-путева, нових болница и школа.

– Када смо 2016. године направили министарски савет за ИТ, тада је само у сектору програмирања било запослено 19.000 људи. Наша процена је тада била да постоји још 15.000 људи који одмах могу да се запосле у овој индустрији. Тада су нас нападали да су то празне приче и политичка обећања, а ми данас имамо 43.500 запослених и за само пет година смо више него дуплирали тај број – рекла је Брнабићева.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије