Препоруке страних инвеститора у Белој књизи: Изменити Закон о порезу на имовину, олакшати дигитални потпис

investitori

Савет страних инвеститора (ФИЦ) у публикацији Бела књига за 2021. годину између осталог препоручује да се измени Закон о порезу на имовину и вредновање имовине по фер вредности за сврхе пореза на добит, као и да се олакша коришћење дигиталног потписа тако да постане доступан најширем кругу људи. У Белој књизи анализирано је девет области које су изабране као приоритетне и дате су препоруке усмерене на њихов развој како би се подржао привредни раст и побољшао животни стандард грађана Србије.

Девет области за које су анализирана побољшања од новембра прошле до октобра ове године и дате главне препоруке за будућност су порези, радно-правни прописи, дигитализација и електронско пословање, некретнине и изградња, борба против недозвољене трговине и инспекцијски надзор, храна и пољопривреда, стечај, девизно пословање и фармацеутска индустрија.

У области пореза се као побољшање наводе измене Закона о порезу на додату вредност и усвајање јединственог Правилника за ПДВ, као и чињеница да је Закона о порезу на добит правних лица усаглашен са законима којима се уређују алтернативни инвестициони фондови.

Главна препорука Савета јесте да се о свим новим прописима јавне расправе организују на време као и да се измени Закон о пореза на имовину. Такође препоручује вредновање имовине по фер вредности за сврхе пореза на добит и друго.

ФИЦ оцењује да је у области радно-правних односа бољитак остварен новим решењима којима су олакшане процедуре за подношење захтева за дозволе које регулишу статус странаца у Србији.

Када је о препорукама реч, оне се односе на решења која би требало да обухвате дигитализацију радно-правних докумената, флексибилније услове рада од куће, као и флексибилније услове и процедуре престанка радног односа.

Лабус: Србија ће имати већи привредни раст него многе земље

Главни уредник Беле књиге Мирољуб Лабус изјавио је данас да је ова година за Србију у области привреде боља него што се очекивало, као и да ће наша земља остварити већи привредни раст него многе земље у Европи и свету, али да ће се већ идуће године те стопе вратити на оне пре кризе.

Говорећи на представљању Беле књиге, Лабус је рекао да су на привредни раст утицале две ствари – велика финансијска подршка државе за привреду и грађане и добри приноси у пољопривреди чије су цене биле веће него раније због инфлације.

– Ова година је била добра година, боља него што смо очекивали. Србија је остварила добар раст из два разлога, први је огромна финансијска подршка коју је држава обезбедила привреди и грађанима, а други је одлични приноси у пољопривредном сектору. Ове године ће стопа привредног раста у Србији бити већа него у многим земљама, али већ ће се следеће године привредни раст вратити на добре и средње вредности – рекао је Лабус.

Истакао је да је 2019. године стопа привредног раста у Србији била заснована на инвестицијама и грађевинском сектору, док су ове године покретачи потрошња и трговина.

Лабус је указао да су Србији потребне нове инвестиције оне које су базирају на производњи и да је потребна реиндустријализација.

– Морамо да производимо, зато су нам потребне веће инвестиције – рекао је Лабус и додао да је потребно да компаније више зарађеног новца улажу назад у производњу.

Указао је да су порасле јавне инвестиције, али да оне морају бити лимитиране како не би угрозиле фискалну стабилност.

Говорећи о ризицима у наредној години, Лабус је навео да би то могли бити инфлација, јавни дуг који не сме да пређе границу од 60 одсто БДП-а и фискални дефицит.

Лабус је истакао да је стопа инфлације у Србији у октобру била 6,6%, највише због скока цена у области енергетике, додајући да САД имају стопу инфлације од 6,2% што је више него што су имали претходних неколико година, а у ЕУ је стопа инфлације 4,5%, те да толико високу стопу инфлације није имала у последњих 20 година.

Истакао је да наша влада мора да нађе начина како да се избори са инфлацијом.

Због тога је навео да су препоруке Савета страних инвеститора да се задржи фискална стабилност, односно да се постави горња граница јавног дуга у БДП-у, јер се очекује повећање каматних стопа, друга препорука је да се контролише боље фискални дефицит, трећа да се јавна потрошња у инфраструктуру конторлише тако да не угрози фисклану стабилност.

Такође, Лабус наводи да чланице Савета желе да имају исте услове као и на неком другом тржишту.

– Евидентно је да у овим секторима постигнут напредак, али наше компаније сматрају да пословно окружење може бити још боље закључио је Лабус.

Мишел: Српска привреда се враца релативно стабилном расту

Председник Савета страних инвеститора (ФИЦ) и генерални директор Теленора Мајкл Мишел изјавио је да је Савет страних инвеститора препознао решеност Владе Србије да побољша пословно окружење у изазовним временима, каква су садашња изазвана пандемијом корона вируса.

Према његовим речима, пандемија је постала нова реалност и она ће и у наредној години диктирати правац кретања.

– Бела књига је озбиљна анализа 54 сектора српске привреде уз 346 препорука које је дало више од 50 компанија. Српска привреда се опоравља од шока и враћа реклативно стабилном расту, али остају последице, док ће на инвестиције значајно утицати излазак из рецесије – рекао је Мишел.

Додао је да нас чека још много посла и да ће заједничка мисија бити повећање продуктивности и одрживих инвестиција које стимулишу економски раст.

Жиофре: ЕУ подржава европски пут Србије

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је на данашњем предстваљању Беле књиге Савета страних инвеститира да 68 одсто фирми у овом Савету долази из ЕУ и истакао да је ЕУ посвећена европској перспективи Србије.

– Одлучни смо за подршку њеном европском путу, ЕУ неће бити потпуна без Западног Балкана, и он је приоритет за ЕУ, што је у протеклом периоду било више пута подвучено од стране представника ЕУ – рекао је он.

Нагласио је да Србија има веома позитивне макроекономске резултате упркос тешкој ситуацији због ковида и честитао Србији на томе.

– Лане се српска економија суочила са проблемима, а ове године је већ забележен раст. Брзо је дошао опоравак ове године – рекао је он.

Нагласио је да је Србија све ближа ЕУ и да је више од 60 одсто трговинске активнсоти наше земље је везано за ЕУ, одакле стиже и највише страних директних инвестиција, око 68%.

Указао је да је неопходно додатно реформисати јавну управу и као проблематичне навео владавину права, корупцијују и недовојну делотворност система.

Као позитивно је истакао и брже издавање грађевинских дозвола, али замерио што је Закон о девизним трансакцијама рестриктиван.

Замерио је и што се доста подзаконкисх аката усваја без недовољно консултација са привредом.

– Надамо се још повољњијој клими за улагања – рекао је Жиофре.

Навео је да ЕУ доста улаже у Србији, кроз 200 милиона грантова и кредитна средства Европске инвестриционе банке за инфраструклтирне пројекте у Србији, нагласио је он.

Додао је да ЕУ жели више иновативних производа и спровођење зелене агенде, као новог модела раста у будућности.

Брнабић: Привреда у тешким околностима показала жилавост

Премијерка Србије Ана Брнабић оценила је да је српска привреда под тешким околностима пандемије вируса корона 2020. и 2021. године показала изуузетну жилавост и отпорност и истакла да је то заједнички резултат привреде, привредника и државе.

Брнабић је обраћајући се на представљању Беле књиге Савета страних инвеститора (ФИЦ) казала да је њена импресија и утисак да је упркос пандемији пронађен најбољи начин да држава сарађује са Саветом.

– Упркос пандемији успели смо да нађемо начин да нам привреда не пада, већ да расте, али и да нађемо баланс између здравља нације, заштите здравственог система и заштите економије. Успели смо да постигнемо напредак који је лошији од оног постигнутог 2019. године, али бољи од много година пре тога – казала је Брнабић.

Додаје да су то успели иако је било много мање времена да се усредсреде на препоруке Савета јер су се бавили другим стварима да би српска привреда расла и борили се против пандемији.

– Под овако тешким околностима привреда показала је ванредну жилвост, ванредну отпорност и показали смо да смо као земља спремни да се суочимо са оваквим околностима, најтежом кризом након Другог светског рата, да наставимо да растемо, да наша привреда, а највећи број представника је у овој сали, да настави да расте и да покажемо ефикасност у доношењу одлуку и способност да те одлуке буду довољне добре да имамо неке од најбољих резултата у Европи – казала је.

Мали: Најважније је да смо сачували макроекономску стабилност

Последице кризе као што је ова са ковидом најбоље се ублажавају брзом реакцијом а Србија је то успела И успела је да да одржи макроекономску стабилност што је за привреду веома важно, оценио је министар финансија Синиша Мали.

Он је нагласио да сада постоји потенцијална криза изазвана инфлацијом, која према његовим речима, има два аспекта, при чему је један, велика количина новца у оптицају, глобално гледано а са друге су поремећаји у ланцима снабдевања.

– Инфлација ће се стабилизовати у другом кварталу следеће године – истакао је Мали и навео да држава када јер реч о актуелној кризи у енергетици, слуша привреду и грађане и да ће као као што је реаговала на ковид кризу одгворно и правовремено реаговати и са сваком другом кризом.

Говорећи о буддзету за наредну годину истакао је да Србија не одустаје од својих економских циљева а један од важнијих међу њима су велике капиталне инвестције, као један од стубова нашег развоја.

Навео је да је предвиђено 486 милијарди динара из буџета за 2022, годину за капиталне инвесриције а њима се, како је навео министер упосљава грађевинска индустрија и цело окружење чини аттрактивнијим за улагања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије