Приступ здравственим подацима преко портала и телефона

Brnabić

Грађани Србије убудуће ће путем портала еЗдравље или еЗдравље мобилне апликације моћи да по први пут приступе делу својих здравствених података из здравствених установа које су до сада интегрисане, а које су посетили.

Осим тога, изабрани лекари могу да коришћењем информационих система које користе у свакодневном раду приступе здравственим информацијама својих пацијената из других здравствених установа.

То је речено данас у Влади Србији, где су презентацији приступа здравственим подацима пацијената путем поменутог портала и мобилне апликације присуствовали премијерка Србије Ана Брнабићи министар здравља Златибор Лончар.

Како је речено, подацима преко портала може да се приступи већ од данас, а за неколико дана то ће бити могуће и путем мобилне апликације.

Брнабић је рекла да је ово велики, али само први корак у комплетној дигитализацији здравства и додала да је до сада у систем увезано 70 одсто здравствених установа.

Како је навела, ту су највеће здравствене установе у три највећа града – Београд, Нови Сад и Ниш укључујући Клинички центар Војводине, Универзитетски клинички центар Србија, Универзитетски клинички центар Ниш, девет института, 13 специјалних болница, 20 општих болница, четири клиничко-болничка центра, три клиничка центра, три клинике, две хитне помоћи.

Такође, додала је да су ту и 21 завод, 18 геронтолошких центара, 18 домова за старе и одрасле особе, пет домова за децу и омладину, један дом за слабовиде и 145 од 158 домова здравља.

“До краја првог квартала 2022. године имаћемо сто одсто установа које су увезане овим системом”, истакла је Брнабић.

Како је додала, у систем ће бити увезане и приватне здравствене установе.

Нагласила је да се у историји Србије никада више није улагало у здравство и додала да се у последњих неколико година у обнављење и изградњу инфраструктуре у здравству улаже нешто више од једне милијарде евра.

“Улажемо и у образовање наших медицинских радника, запошљавање младих лекара, медицинских сестара и техничара”, рекла је и подсетила да је јуче председник Србије Александар Вучић уручио уговоре о раду за више од 700 најбољих студената са Медицинског факултета и ученика средњих медицинских школа.

Брнабић је рекла да се улаже и у плате здравствених радника у Србији, истичући да су оне значајно повећане.

“За медицинске сестре и техничаре у последњих десет година плате смо дуплирали, а за лекаре подигли између 65 и 75 одсто, али ни то није довољно и наставићемо са тиме”, рекла је Брнабић.

Како је рекла, у мандату актуелне владе прешло се на следећи корак – комплетну дигитализацију здравственог система Србије.

“У свом експозеу сам ставила да у мандату ове владе, да би наше здравство било још ефикасније, морамо да отворимо комплетно нову тему – дигитализација здравства и да обезбедимо свим грађанима Србије јединствени електронски здравствени картон у коме ће подаци из свих здравствених установа бити доступни грађанима у сваком тренутку, а њиховим лекарима кад год су им потребни”, рекла је Брнабић.

Министар Лончар је рекао да ће захваљујући приступу здравственим подацима много тога моћи на време да се препозна, крене са лечењем и спрече компликације.

“То је револуција, само замислите шта смо омогућили за генерације које долазе, нешто о чему ми нисмо могли ни да сањамо”, рекао је Лончар.

Изразио је наду да ће и приватне здравствене установе ово прихватити јер “немамо никакав проблем да и приватници ‘вуку’ све што пацијент има у државној установи”.

“Када је пацијент у неком моменту изабрао да оде код приватника, да приватник не мора да понавља анализае, већ да види све што је урађено”, додао је Лончар.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs