Приходи Управе царина већи за 130 милијарди динара него прошле године

Kamion

Приходи које је Управа царина наплатила за државни буџет у 2021. години већи су у односу на претходну годину за 21% односно за 130 милијарди динара или 1 млрд и 115 мил ЕУР, изјавио на конференцији за медије Бранко Радујко, в.д. директор Управе царина.

Он је објаснио да су приходи већи и у односу на рекордну 2019., годину у којој није било пандемије вируса Ковид 19 и то за 15%, наведено је на сајту Управа.

Оволики раст објаснио је, пре свега, снажним инсистирањем на доследној примени закона и царинских прописа.

– Три су кључна елемента успеха у томе: одлучност руководства, кадровске промене и стална контрола – навео је Радујко и додао:

– Као последица таквог приступа, забележен је велики пад активности на плану организованог кријумчарења.

Као најзначајније заплене навео 717 килограма разних наркотика, 321.000 литара нафте, готово 1,4 милиона комада цигарета, цигарилоса и томпуса, 11,5 килограма злата, као многобројне примерке културних добара, оружје и муницију и другу вредну робу. Истовремено је откривено 674 мигранта у покушају илегалног преласка границе.

– Непрестано на свим граничним прелазима указујемо на правила о пријављивању готовог новца, али је упркос томе откривено скоро 5 мил ЕУР непријављене готовине која је одузета и, у складу са законом, уплаћена у буџет Републике Србије – нагласио је Радујко.

Приоритет у раду Управе царина биће дигитализација царинских процедура и модернизација царинске службе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије