Пријава за Суперкластер до краја фебруара-прилика за развој

Programiranje

Заинтересоване компаније, стартапови и научне институције имају прилику да се удруже и до краја фебруара следеће године конкуришу за први пилот Суперкластер пројекат у Србији, саопштили су данас организатори.

У пилот суперкластерима учествују четири области: висока технологија у пољопривреди и индустрији хране, гејминг окружење и виртуелна реалност, wеб3 и блокчејн технологије, као и напредна решења у медицинској технологији и биотехнологији.

Најављено је да ће победнички суперкластер добити помоћ за што боље позиционирање на тржишту, а коначни циљ је да 2025. године постане самоодржив у целости.

Суперкластер се реализује у оквиру пројекта “Србија Иновира”, а организује га ИЦТ Хуб уз подршку Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

Суперкластери представљају глобално доказане моделе заједничког рада и развоја, у којима се удружују субјекти иновационог екосистема на начин који потенцира сарадњу на заједничким иновативним пројектима.

Свеобухватним истраживањем које је у претходном периоду спроведено показало се да у Србији постоји десет области са потенцијалима у погледу технолошких иновација.

Након анализе свих релевантних фактора пројекат је донео одлуку да у пилот суперкластерима учествују четири области: висока технологија у пољопривреди и индустрији хране, гејминг окружење и виртуелна реалност, wеб3 и блокчејн технологије, као и напредна решења у медицинској технологији и биотехнологији.

Директорка мисије УСАИД-а у Србији Сузан Фриц рекла је да наша земља има потенцијал за иновације, али и да јој је потребно усмерење на развојном путу.

“Оснаживање домаће економије треба да се заснива на фокусу на одређене области технолошко-иновационог екосистема, оне који имају највећи потенцијал”, казала је она.

Директорка пројекта Србија иновира Александра Поповић рекла је да су истраживања омогућила да се одреде најперспективнији домени и додала да су искуства из света указали да резултате треба тестирати и у пракси, односно у реалном окружењу.

Поповић је најавила да је следећи корак формирање пилот суперкластера за сваки домен, како би се тестирао његов прави потенцијал.

“Стога позивамо све заинтересоване конзорцијуме из ових области, који имају сјајне идеје и желе да раде на формирању српског иновационог суперкластера, да се пријаве и тестирају стварне потенцијале својих планова и тимова. Ми ћемо их подржати у реализацији активности, унапређењу капацитета, ангажовању експерата из различитих области, приступу различитим изворима финансирања за иновативне пројекте и у маркетингу”, поручила је Поповић.

Јавни позив почиње данас и траје до краја фебруара, а све информације се могу наћи на сајту Србија иновира.

Суоснивачица и програмска директорка Центра за истраживање јавних политика Бранка Анђелковић навела је да је у оквиру пројекта спроведено деветомесечно истраживање, кроз које су идентификовани домени који у комбинацији са високим технологијама имају највећи потенцијал за раст и извор су конкурентске предности у Србији.

У избору смо се водили, казала је Анђелковић, параметрима који доказују економски, технолошки и научни потенцијал за креирање нових решења.

Такође, додала је да је с друге стране, анализиран је “ефекат преливања” – позитивне екстерне ефекте које решења могу да имају на привреду и друштво. “Поред детаљног прегледа наших стратешких докумената, увида у глобалну перспективу технологија будућности и статистичких анализа, спровели смо и интервјуе са више од 130 кључних људи за иновације у Србији, анкетирали релевантне актере у иновационом екосистему и тестирали резултате кроз три фокус групе,” рекла је Анђелковић.

Очекује се да четири пилот суперкластера започну са радом у пролеће 2022. године.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије