Програм ЕУ за локални развој објавио позив за пријаве за израду територијалних стратегија – Подршка одрживом локалном развоју

dokumentacija

Програм Европске уније за локални развој ЕУ ПРО Плус објавио је јавни позив локалним самоуправама у Србији за подношење пријава за израду територијалних стратегија.

Градови и општине чије пријаве буду успешне добиће стручну подршку у изради стратешких докумената за одрживи локални развој.

Прилику за подношење пријава имају локалне самоуправе у Шумадији, западној, јужној и источној Србији.

Право учешћа на конкурсу, који је отворен до 10. децембра, имају локалне самоуправе са статусом града, самостално ако се пријављују за дато урбано подручје, или у партнерству са најмање три локалне самоуправе и надлежном регионалном развојном агенцијом код пријава које обухватају ширу територију утицаја урбаног подручја.

Стратегије, базиране на интегралном приступу развоју, користиће локалним самоуправама на одређеном географском подручју да дефинишу заједничка решења за питања која превазилазе границе појединачних самоуправа, као што су браунфилд локације и индустријске зоне, неформална насеља, решавање друштвених или еколошких проблема или заштите културног наслеђа тог краја.

Равномеран регионални развој

Министарка за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић рекла је да је увођење свеобухватног приступа територијалном развоју важан елемент приступног процеса у оквиру поглавља 22, које се тиче регионалне политике и припреме за коришћење структурних фондова Европске уније.

– Циљ Владе Србије је да европска интеграција управо резултира и равномерним регионалним развојем, а кохезиона политика и структурни фондови усмерени су баш на смањивање регионалних неједнакости и пружање равноправних услова за живот и развој у свим деловима земље – рекла је Јоксимовићева.

Потребан свеобухватни план

Шеф Делегације Европске уније у Србији Емануеле Жофре рекао је да ће програм ЕУ ПРО Плус омогућити општинама да буду спремније за промоцију кључних аспеката који доприносе развоју њихових заједница.

– А то је наравно економија, али и управљање земљиштем, инфраструктура, образовање, заштита животне средине и други сектори. Важно је проширити обим одрживог развоја а то захтева пажљиво планирање које узима у обзир ширу слику. Добар, свеобухватан план је неопходан за добру имплементацију – казао је Жофре.

Активности ЕУ ПРО Плус програма који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са 30 мил ЕУР.

Програм, чију реализацију води Министарство за европске интеграције Србије, има за циљ да допринесе побољшаном управљању територијалним развојем, економском расту и унапређењу социјалне инфраструктуре и кохезије у 99 јединица локалне самоуправе. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије