ПРОДУКТНА БЕРЗА: Највеће интресовање за пшеницу, пад цена кукуруза

У току протекле недеље на новосадској Продуктној берзи дошло је до повећане активности робно-берзанских учесника. Разлог је скок цене пшенице, која је била најтраженија берзанска роба. Укупан промет износио је 3.267 тона, што је за 243,92 одсто више него претходне седмице.

Пшеница у структури промета заузима доминантно место са укупно прометованом количином од 2.657 тона.Купопродајни уговори, у зависности од квалитета робе, кретали су се у веома широком ценовном распону од 19,50 до 20,60 динара за килограм пшенцие без ПДВ-а. Највеће интересовање било је за куповином пшенице са клаузулом “гратис лагер” до 30. септембра, а сви берзански уговори закључени су по јединственој цени од 21 динар за килограм без ПДВ-а (23,10 са ПДВ-ом). У односу на претходну недељу, цена је виша за 1,41 процената.

Тржиште кукуруза било је је мирније у односу на претходни период. Потпуно одсуство извозне тражње за овом житарицом, довело је до пада цене од 1,16 одсто. Закључен је само један берзански уговор по цени од 25,50 динара за килограм.

Код соје пад цене био је најизраженији. Уговори су закључени у распону цена од 71 до 71,50 динара за килогарм без ПДВ-а (78,10, са јасно израженом негативном тенденцијом. У односу на претходни упоређујући податак, цена је нижа за 4,62 процената.

Б. К.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије