Проклетство другог детета британске краљевске породице: Нежељена круна, забрањена љубав, отмица и отпадништво

Kraljevska porordica

Њихов животни пут није био нимало лак, иако им је рођењем припала мање важна улога од улоге оних који су били предодређени за круну.
Британска краљевска породица одувек је привлачила велику пажњу јавности. Централне личности по правилу су били монарси и престолонаследници, али су сви чланови породице Виндзор у неком тренутку били на насловним страницама због скандала и других прича које су повезиване са њима.

Када се направи осврт на последњих 100 година њихове владавине, може се приметити једно правило – да је друго дете монарха, оно које су ројалисти неадекватно називали “резервом”, имало поприлично несрећан живот, праћен бурним дешавањима која су медији својим извештавањем само погоршали.

Низ је кренуо са оцем краљице Елизабете ИИ, краљем Джорџом ВИ, а наставио се са њеном сестром, принецезом Маргаретом, њеном ћерком, краљицом Аном, и њеним унуком, принцом Харијем.

Джорџ ВИ

Деда данашње британске краљице, Джорџ В, имао је петоро деце, али се највише извештавало о његова прва два сина, престолонаследнику Едварду (Алберту Кристијану Джорџу Ендруу Патрику Дејвиду), касније краљу Едварду ВИИИ, и Алберту (Фредерику Артуру Джорџу), касније краљу Джорџу ВИ.
Принц Едвард је још од адолесценције био миљеник Британаца, извештаји о њему праћени су звучним епитетима, а Уједињено Краљевство било је уверено да ће један такав младић стасати у изузетног краља каквог таква земља заслужује. Придружио се краљевској морнарици, а када је избио Први светски рат, пријавио се да се бори за своју државу. Вративши се у Енглеску, млади принц Едвард прихватио је на себе разне званичне дужности и путовао је Британијом и широм света. Отресит и шармантан, у младости је био веома популаран у својој земљи, скоро колико и принцеза Дајана неколико деценија касније. Народу никад није било доста вести о њему, мушкарци су копирали његов стил, описиван је као најпожељнији нежења и сан многих жена. На врхунцу своје популарности био је модна икона и најфотографисанија особа на свету.
С друге стране, о његовом брату Алберту писало се уздржаније, као о пристојном младићу, док је у очима Британаца био болешљиви син краља који није ни до колена старијем брату. Како је имао говорну ману, углавном су избегавали да му поверавају држање говора, због чега није био ни приближно заступљен у медијима као његов брат. Ипак, све се променило када је Едвард одлучио да отпочне везу са Американком Волис Симпсон, која је у време кад су почели да се виђају била у браку. Ову везу није подржавала монархија, пошто његов брак са њом не би био у складу са институцијом коју би као краљ представљао – Енглеском црквом. Народ је, са друге стране, био на страни љубави. Тако се десило да је Едвард био краљ Едвард ВИИИ непуних годину дана, од јануара до децембра 1936, када је због љубави одлучио да абдицира и остатак живота проведе ван земље са Волис Симпсон.

Тада је све пало на његовог млађег брата Алберта, који се никада није спремао за улогу краља и који није ни желео да влада. Поставши Джорџ ВИ, он се нашао у небраном грожђу и морао је да за неколико недеља научи оно за шта се његов старији брат припремао целог живота. У томе му је највише помогла његова супруга Елизабет Боуз-Лајон, која је краљевску породицу отворила према свету и подржавала свог мужа на свим важнијим догађајима. Несрећни Алберт чак ни на љубавном пољу није имао много среће, па га је Елизабет одбила први пут кад ју је запросио, али како је он био упоран, на крају је пристала да се уда за њега, свесна да ће морати да пази на сваки свој потез када постане члан краљевске породице.

Други светски рат избио је већ током треће године владавине Джорџа ВИ и тада је још једном опстанак монархије био доведен у питање. Ствар су спасли краљ и његова супруга Елизабет, који су се укључивали у акције обнављања разореног и који су посећивали унесрећене породице.
На све то, здравствено стање Джорџа ВИ нагло се погоршало после рата. Како је био страствени пушач, оболео је од рака плућа, па му је 1951. операцијом одстрањено лево плућно крило. Тиме му је живот продужен за годину дана – преминуо је 6. фебруара 1952.

Принцеза Маргарета

Млађа сестра британске краљице Елизабете ИИ, принцеза Маргарета, била је њена супротност и особа која је због свог темперамента одскакала од остатка породице. Својом елеганцијом привлачила је пажњу јавности, али је морала много тога да се одрекне због породице у којој је рођена, на првом месту младалачке љубави. Како је била заљубљена у ожењеног човека, њена веза била је осуђена на пропаст, а када је други пут нашла љубав, завршила је у несрећном браку.

Када је напунила 18 година, почела је да обавља краљевске дужности и од тада су је медији пратили у стопу, пишући о њеним раскошним тоалетама, разузданим журкама и честим ноћним изласцима. Она није крила да је једно време сматрала да би због свог темперамента била успешнија и боља краљица и да је због тога завидела сестри, као и да се осећала да је увек у њеној сенци. Управо зато сваки њен јавни наступ био је спектакуларан и пренаглашен.

Када јој је отац преминуо, а сестра постала краљица, Маргарет је доживела стричеву судбину. Зближила се са очевим асистентом Питером Тоунсендом, у кога се заљубила, и тражила је дозволу да се уда за њега, али је проблем настао због тога што је он био разведен. Убрзо је њихова веза доспела у јавност и о њима су писали сви медији, навијајући за њих. Ипак, према правилима цркве, разведени смеју да се венчају само уз допуштење краљице и оба дома Парламента. Парламент то није дозволио, а да је без обзира на то одлучила да се уда за Тоунсенда, Маргарета би морала да се одрекне своје титуле и титуле своје будуће деце и њиховог права на наследство британског трона и не би имала никакву везу са краљевском породицом.
Тоунсенд је послат у Брисел, где је радио у британској амбасади, а са Маргаретом се срео тек три године касније, када је премијер одбио да да допуштење за њихов брак. Тада је принцеза саопштила јавности да је одлучила да се не уда за њега.

Пет година после тога Маргарета се удала за фотографа Ентонија Армстронга-Джоунса, са којим је имала двоје деце, Дејвида и Сару.

Лорд Сноудон имао је неколико запажених веза пре брака с принцезом, а посебно су га привлачиле плесачице и глумице. Имао је и незаконито дете, које је рођено неколико недеља након краљевског венчања. Писало се да га привлаче и мушкарци, као и да је био у тројкама са мушкарцима и женама, што је само једном кратко прокоментарисао реченицом: “Нисам се заљубљивао у момке – али неколико њих се заљубило у мене.”

Ни током брака он није могао да одбије друге жене. Ентонија су наводно привукле ТВ продуценткиња Луси Линдзи Хоџ и леди Жаклин Руфус-Ајзакс, док се Маргарета, осетивши се запостављено, окренула другом мушкарцу. Принцезу је са љубавником Родијем Левелином фотографисао папарацо на острву Мустик 1976, након чега је њен супруг одлучио да напусти породични дом. После бројних свађа развели су се 1978, након чега се Ентони поново оженио, док се Маргарета није више удавала. То је био први развод у британској краљевској породици после три века.
Принц Хари

Живот принца Харија, другог сина будућег краља Велике Британије, обележен је бројним скандалима. Иако је био узорни војник и миљеник Британаца и, како тврде неки извори, саме краљице Елизабете, живео је раскалашно у младости, док је због потеза које је вукао у последњих неколико година у више наврата наишао на осуду јавности.

Чим је почео да излази, таблоиди су почели да прате сваки његов корак. Фотографисан је у лудим проводима, па и го са девојком, када су га папараци сликали кроз прозор. Знао је да попије превише и да упадне у базен, а често се са девојкама љубио у јавности. У једном бару у Енглеској умало није дошло до туче након расправе принца са једним од присутних гостију, а о његовој разузданости сведочи и фотографија на којој је го до појаса са пластичним чашама на грудима.

Међу његовим најпознатијим скандалима је и онај када се на једној забави за Ноћ вештица појавио у нацистичкој униформи. Често је причао непримерене шале, претеривао је са алкохолом, па је чак завршио на лечењу од зависности од алкохола на један дан. Било је и физичких сукоба с фотографима који су само чекали да га улове у следећем лудом изласку.

Неко време његов отац је запошљавао људе који су принца пратили на путовањима како би га спречили да друго јутро његово лице буде на свим светским насловницама. Чак је и на венчању сопственог брата направио инцидент, када је са пријатељима славио до три ујутро, па наводно скочио са балкона једног хотела и повредио ногу.

Све се наизглед променило када је Хари упознао Меган Маркл и одлучио да се уозбиљи и венча се с њом. Миран период, ипак, није трајао дуго, па је почетком прошле године Хари заједно са супругом одлучио да се одрекне краљевских дужности и да се пресели у Америку.

Да је огорчен на своју породицу испоставило се у марту ове године, када су он и Меган дали Опри Винфри заједнички интервју, приликом ког је рекао да је један од Виндзора имао неприкладан коментар о боји коже његовог наследника Арчија. Сада он ретко долази у Велику Британију, иако тврди да се редовно чује са члановима своје породице, док га народ Уједињеног Краљевства види као отпадника који је потпао под лош утицај познате супруге.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије