Промет за трећину мањи, тражи се соја

Polje soje

У недељи за нама на Продуктној берзи забележен је раст цена свих примарних пољопривредних производа.

Укупан овонедeљни промет на Продуктној берзи у Новом Саду је износио 2.200 тона робе, што је пад од 32,80 одсто.

Новчана вредност промета износила је 97,9 милиона динара, што је „минус“ од 29,2 одсто у односу на недељу раније, саопштено је са берзе.

Соја се највише тражи

Тржиште соје је најактивније и као и у претходном периоду, највеће интересовање је било за куповином ове уљарице. Слаба понуда услед одлагања продаваца у ишчекивању жељеног ценовног нивоа, довела је до тога да ова уљарица забележи узлазни тренд од 2,85 одсто.

У зависности од клаузуле “гратис лагер”, купопродајни уговори су закључени у ценовном распону од 75,50 до 76,00 динара за киограм, без ПДВ-а.

Углавном се трговало уз обрачун квалитета. Просечна цена трговања је износила 75,94 динара без ПДВ-а (83,53 динара са ПДВ-ом).

Мало захтева за кукуруз

Протекле недеље забележена је смањена активност робно-берзанских учесника за куповином кукуруза. И даље је приметна слаба понуда новог рода, а временски услови су одложили жетву.

Трговало се кукурузом са влагом до 16 одсто на ценовном нивоу од 24,5 динара, без ПДВ-а. Берзански уговори за прошлогодишњи род су закључени по јединственој цени од 25,3 динара без ПДВ-а (27,83 динара са ПДВ-ом), што уједно представља овонедељну пондерисану цену.

Расте цена пшенице

Пшеница другу недељу бележи позитиван ценовни тренд али интензивнија понуда ове житарице и даље изостаје.
Берзански уговори на паритету ФЦА су реализовани у веома уском ценовном распону од 26,7 до 26,8 динара без ПДВ-а, док су на паритету ЦПТ закључени по цени од 27,5 динара.


Пондерисана цена је износила 26,7 динара без ПДВ-а (29,39 са ПДВ-ом), што представља раст од 1,21 одсто у односу на претходни упоређујући период.

Сунцокрет наставља по свом

Сунцокрет од почетка жетве има континуиран раст цене. Трговање на паритету ФЦА се кретало на нивоу од 59,5 динара без ПДВ-а (65,45 динара са ПДВ-ом). То је за 2,59 одсто више у односу на претходни упоређујући податак.

Осим на домаћем тржишту, овакав тренд је забележен у региону и свету.
Сточним јечмом се трговало по цени од 24 динара по килограму без ПДВ-а (26,40 динара са ПДВ-ом).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.