Промоција добровољног служења војног рока у Гимназији и стручној школи „Никола Тесла“

Vojska

Данас је у апатинској Гимназији и стручној школи „Никола Тесла“ одржана промоција добровољног служења војног рока са оружјем, у оквиру којег су ученици ове школе имали прилику да се упознају са условима служења војног рока у јединицама Војске Србије.

Промоција у организацији Центра министарства одбране Сомбор, у сарадњи са Првим центром за обуку из Сомбора, осмишљена је тако да гимназијалци у непосредном контакту са припадницима Војске Србије добију детаљне информације о томе шта их очекује ако се добровољно пријаве за служење војног рока, а представљен им је и део опреме и наоружања које се користи током обуке.
Мајор Славко Ђипало, начелник Центра министарства одбране Сомбор, истакао је да је у последње време повећано интересовање за служење војног рока.

-Добровољно служење војног рока траје шест месеци, од чега регрут 45 дана проводи у центру за основну обуку и исто толико у центру за специјалистичку обуку, а потом три месеца у јединицама Војске Србије. Плата војника износи 37.500 динара месечно.

Војници имају обезбеђен смештај, храну, одећу и опрему, здравствену заштиту, а плаћени су им и путни трошкови за одлазак на одслужење војног рока и повратак кући. Када особа одслужи војни рок добија могућност да се запосли у Војсци Србије, Министарству одбране, Министарству унутрашњих послова, у агенцијама за физичко-техничко обезбеђење и казнено-поправним заводима.

Ђипало је поручио да сви заинтересовани, који у текућој години навршавају од 19 до 30 година, могу да се пријаве у Центар министарства одбране Сомбор, али и у свим филијалама Поште Србије и путем портала е-управа.

Данашњој промоцији је присуствовала и Саманта Богдановић, која је претходне године одслужила војни рок.

-Све је прошло релативно брзо и није било тешко као што сам очекивала. Мотив за служење војног рока ми је био запослење, јер сам одлучила да радим у Војсци Србије. Конкурисала сам за радно место у Сомбору – навела је Саманта.

Апатинка Мирослава Зорић, која се за добровољно служење војног рока пријавила ради стицања дисциплине, истиче да јој је част да носи униформу Војске Србије и да ће јој искуство из војске служити у даљем животу и раду.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије