Пронађени остаци погинулих рудара на Новом Зеланду, 11 година после једне од највећих несрећа

Rudari

Посмртни остаци неких од рудара који су погинули у руднику угља Пајк ривер на Новом Зеланду, пронађени су више од деценије након серије експлозија која представља једну од најгорих рударских несрећа у тој земљи.

Када је у новембру 2010. године метан изазвао серију експлозија, у руднику је остало затрпано 29 радника, од којих 24 држављанина Новог Зеланда, два Аустралијанца, два држављанина Велике Британије и један држављанин Јужноафричке Републике, пише Гардијан.

Нјихова тела никада нису пронађена, а два рудара су успела да се спасу.

Полиција је данас, само два дана пред 11. годишњицу трагедије, саопштила да су пронађени људски остаци, али да се налазе у најудаљенијим деловима затвореног рудника и да не могу да буду извучени.

Детектив Питер Рид рекао је да су током дубоког бушења у руднику снимљене фотографије које потврђују да се на том месту налазе два тела, уз могућност да је ту и треће.

– Иако нисмо у могућности да идентификујемо остатке, радимо са форензичким стручњацима како бисмо видели шта може да се уради да ви њихов идентитет био потрвђен – рекао је Рид.

Рудник је годинама затворен, а улаз је забрањен из безбедносних разлога.

Како наводи Ројтерс, истражитељима је коначно 2019. године дозвољен приступ након захтева породица погинулих рудара.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије