Пронађени остаци погинулих рудара на Новом Зеланду, 11 година после једне од највећих несрећа

Rudari

Посмртни остаци неких од рудара који су погинули у руднику угља Пајк ривер на Новом Зеланду, пронађени су више од деценије након серије експлозија која представља једну од најгорих рударских несрећа у тој земљи.

Када је у новембру 2010. године метан изазвао серију експлозија, у руднику је остало затрпано 29 радника, од којих 24 држављанина Новог Зеланда, два Аустралијанца, два држављанина Велике Британије и један држављанин Јужноафричке Републике, пише Гардијан.

Нјихова тела никада нису пронађена, а два рудара су успела да се спасу.

Полиција је данас, само два дана пред 11. годишњицу трагедије, саопштила да су пронађени људски остаци, али да се налазе у најудаљенијим деловима затвореног рудника и да не могу да буду извучени.

Детектив Питер Рид рекао је да су током дубоког бушења у руднику снимљене фотографије које потврђују да се на том месту налазе два тела, уз могућност да је ту и треће.

– Иако нисмо у могућности да идентификујемо остатке, радимо са форензичким стручњацима како бисмо видели шта може да се уради да ви њихов идентитет био потрвђен – рекао је Рид.

Рудник је годинама затворен, а улаз је забрањен из безбедносних разлога.

Како наводи Ројтерс, истражитељима је коначно 2019. године дозвољен приступ након захтева породица погинулих рудара.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs