Пројекат „Заједно у нову будућност“ спојио децу из Црвенке и Вуковара

Projekat

У четвртак и петак 21. и 22. октобра 2021. године, путем платформе „ЗООМ“, одржан је заједнички састанак поводом једног од пројеката у којем је општина Кула била партнер, под називом ,,Заједно у нову будућност’’ (Тогетхер то тхе неw футуре), који потиче из програма ,,Братимљење градова’’ (Тоwн Тwиннинг).

Пројекат је првобитно замишљен као тродневна посета 150 ђака из Техничке школе „Никола Тесла“ из Вуковара, Средњој стручној школи из Црвенке. У оквиру посете, биле су планиране бројне активности, међутим, због епидемиолошке ситуације промењен је концепт, и пројекат је спроведен дигитално.
Организација „Едукатива плус“ из Црвенке је била носилац пројекта, а партнери на пројекту су Техничка школа „Никола Тесла“ из Вуковара и Средња стручна школа из Црвенке, општина Кула, Комесаријат за избеглице Републике Србије и Дом ученика „Патријарх Павле“. На пројекту је учествовало преко 400 учесника из свих институција.
Идеја пројекта је обухватала неколико радионица у којима би били ангажовани ученици обе школе, Интеркултурално вече, посету знаменитостима Војводине, а планиран је и пријем код председника општине Кула, Дамјана Миљанића.
Богат културно-уметнички програм који су припремили ђаци и наставници школе у Црвенки, овога пута није уприличен онако како то домаћински организују Црвенчани, и сачекаће нека боља и безбеднија времена.
Први дан одржаног пројекта је био резервисан за представљање, уводна излагања и циљеве пројекта.
Пројекат је представила Мирјана Васић у име организације Едукатива плус, а учесницима се у име општине Кула, обратила помоћник председника општине Лјубица Тијанић, која је изразила жељу да у будућности пројекат буде спроведен у пуном обиму, како би се деца упознала и разменила искуства.
Своје учешће у представљању и уводном излагању узели су и директор Средње стручне школе из Црвенке, Александар Настић, који је представио своју школу у кратким цртама, затим директор Техничке школе „Никола Тесла“ из Вуковара Ђорђе Лукић, психолог дома ученика Тијана Папић, Драгана Рајић из Комесаријата за избеглице као и многобројни ученици који се нису устручавали да поделе своја искуства о предностима које доноси чланство у Европској унији. Млади су разговарали о пословним приликама, предностима путовања без граница, као и о високом образовању на неком од европских универзитета, али и о недоумицама у вези са чланством, и недовољној информисаности о европским институцијама и приликама које пружају фондови и чланство у Унији.

Другог дана, Драгана Рајић је представила учесницима рад Комесаријата генерално, са посебним освртом на активности у вези са образовањем деце миграната, који се дуже или краће задржавају у Републици Србији. Учесници су упознати са свим потешкоћама са којима се службеници Комесаријата суочавају, као и са начином решавања истих. Овим путем, ученици су упознати са проблемима кроз које пролазе њихови вршњаци на путу до Западне Европе. Тијана Папић, психолог Дома ученика Патријарх Павле, говорила је о капацитетима Дома, који је уједно и највећи овакав Дом у Републици Србији, у којем живи преко 650 ученика из 40-ак средњих школа у Београду. Руководство Дома заинтересовано је пре свега за регионалну сарадњу са сличним институцијама, а ученици су показали изузетну храброст и ентузијазам у дискусијама.

Наставници из Техничке школе „Никола Тесла“ представили су ,,Ученички сервис’’ који је својеврстан правни институт у овој школи. Наиме, ученички сервис представља форму дуалног образовања у којем ученици преко распуста добијају могућност да се запосле у некој од локалних компанија. У том процесу, школа је посредник и обезбеђује сву потребну документацију како не би дошло до злоупотребе малолетника, или било каквих других неспоразума. На тај начин, ђаци преко лета успевају да зараде за летовање или зимовање, а уједно стичу и неопходне вештине и радно искуство које ће им итекако бити потребни у њиховом професионалном животу. Ово позитивно искуство би требало да буде имплементирано и у Средњој стручној школи у Црвенки, с обзиром на тенденције које постоје у образовном систему Републике Србије, и које иду у правцу обавезног дуалног образовања код техничких смерова.
На крају конференције, сви учесници су изразили наду да ће се у врло скорој будућности срести уживо и остварити трајне пријатељске везе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије