Пројекат инклузије у Оџацима

Министарство просвете уз подршку Светске банке реализује програм Инклузивно предшколско васпитање и образовање. Циљ је обезбеђивање квалитетног и приступачног предшколског васпитања за сву децу, а нарочито за децу из осетљивих група. Један такав пројекат одобрен је Општини Оџаци, односно Предшколској установи Полетарац.

Бојана Петровић педагошка асистенткиња у вртићу у Богојеву ради са породицама из осетљивих група, како би родитеље упознала са значајем уписа деце у вртић од најранијег узраста.

„Посећујем породице, кућне посете да се родитељи укључе, долазе на родитељске састанке, што више да се ангажују, како би схватили колико је битно за децу да се у вртић укључе у раним годинама. Прилика је то да уче кроз игру, науче много тога, а да нису ни свесни“, каже Петровићева.

Рад са родитељима из маргинализованих група реализује се кроз пројекат Прилика за свако дете који спроводи Предколска установа „Полетарац“ из Оџака.

„Овим пројектом желимо да пружимо могућност свој деци узраста од три до 5,5 година у општини Оџаци да се укључе у васпитни рад наше установе. Кроз различите програме које реализујемо овим пројектом. Желимо пружити подршку свим породицама, тако што ћемо оснажити њихове родитељске компетенције. Акценат је на породицама из друштвено осетљивих група“, каже директорка ПУ „Полетарац“ Јелена Селак.

Укупна вредност пројекта је 6,5 милиона динара. Светска банка обезбедила је 5,6 милиона, а општина Оџаци 900.000 динара. Део средства утрошен је на куповину возила за превоз деце.

„Оно је предвиђено за превоз деце из друштвено осетљивих група до објеката у нашим селима, а прве свега у Богојеву, где смо мапирали највећи број породица из друштвено осетљивих група“, каже Јелена Селак и додаје да су кроз пројекат реализоване едукативне радионице Црвеног крста, стоматолога, трибина за родитеље о планирању родитељства.

Породице из рањивих група добиле су и пакете и поклоне за полазак у вртић.

„Сада су у припреми радионице са Црвеним крстом, делићемо хигијенске пакете за породице и низ других активности које ће помоћи да остваримо циљ овог пројекта“, каже директорка оџачке предшколске установе.

Овај пројекат трајаће до децембра 2022. године. Осим предшколске установе укључени су Дом здравља, Црвени крст, Спортски савез и Удружње васпитача Војводине.Дом здравља организује здравстеван предавања, Спортски савез бесплатну школицу спорта у вртићу, а кроз овај пројекат опремљена је и ординација логопеда у Дому здравља.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs