Пројекције рестаурираних домаћих филмова у атријуму Градске куће у Сомбору

Трећег августовског викенда, Сомбор ће бити домаћин „А1 Kинотека“ пројекција на отвореном, на којима ће бити приказана култна остварења која су дигитално рестаурисана у оквиру овог пројекта који заједнички реализују Југословенска кинотека и компанија А1 Србија.

Мештани Сомбора и околине ће имати прилику да уживају у пројекцијама под отвореним небом, 21. и 22. августа у атријуму Градске куће, Трг Светог Тројства 1, где ће на великом платну бити представљени домаћи класици „Бал на води“ и „Мајстори, мајстори“ .

Пројекција филма „Бал на води“ одржаће се 21. августа са почетком од 21 час, док је филм „Мајстори, мајстори“ на програму 22. августа у истом термину и на истој локацији.

У случају временских неприлика, пројекције ће се одржати у Kултурном центру „Лаза Kостић“ Сомбор, Венац Радомира Путника 2, уз ограничен број присутних гледалаца и поштовање свих епидемиолошких мера.

„Бал на води” редитеља Јована Аћина, снимљен у продукцији Авала филма 1985. године, остаће запамћен по томе што на веродостојан начин на велико платно доноси слику Београда педесетих година који се под друштвено-политичким притиском мења. Kроз причу о средњошколским данима једне девојке и четири младића, њиховом животу, пријатељству и љубавним дилемама, аутор филма слика друштво у коме је подела све већа, а животи многих људи се изненада и на трагичан начин мењају. Филм отворено критикује југословенски систем тих година и приказује изазове и моралне дилеме са којима су се појединци, али и друштво у целини сусрели.

С друге стране, радња фима редитеља Горана Марковића, „Мајстори, мајстори“ прати запослене једне основне школе и њихове трагикомичне односе. Најстарија особа у овом живописном радном колективу је теткица коју сви из милоште (или непоштовања) зову – кева. Њен одлазак у пензију и припрема обавезне прославе коју није тражила дешава се истог дана када се у школи појављује Инспектор Симић који долази по анонимној пријави за сексуално узнемиравање. Школа и сви запослени у њој представљају одраз југословенског друштва ондашњег времена, а овај филм је 1980. године снимљен само за 18 дана у продукцији Арт филма 80.

Пројекат „А1 Kинотека“ покренуле су Југословенска кинотека и компанија А1 Србија са циљем да дигиталном рестаурацијом оригиналних филмских трака сачувају и заштите дела која су проглашена за културно добро од великог значаја. До сада је 19 остварења домаће кинематографије комплетно дигитално рестаурисано у одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке, међу којима су: Национална класа, Варљиво лето ’68, Давитељ против давитеља, Балкански шпијун, Мајстори, мајстори, Бал на води и многи други.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије