Психолошкиња саветује шта треба радити са децом пред почетак нове школске године: Ко доживљава већи стрес?

Škola

Пред почетак нове школске године, осећања напетости, стреса и треме су присутна како код деце, тако и код родитеља. Јелена Радосављев Кирћански, психолошкиња са Института за ментално здравље, истиче да је према њеном искуству, већи стрес обично присутан код родитеља.

Она је разговарала са децом различитог узраста и приметила је да су деца поприлично опуштена у вези са почетком нове школске године. Међутим, код родитеља је присутан већи ниво тензије и напетости. Трагедија која се догодила у „Рибникару“ оставља посебне последице на ђаке те школе, и Јелена истиче да ће се са њима радити групне и индивидуалне терапије како би се помогло у превазилажењу трауматског искуства.

Прваци, за почетак, да заволе школу

Јелена Радосављев Кирћански саветује родитељима ђака првака да заједно са својом децом у последњој недељи распуста обиђу школу – оду до школског дворишта, да виде где улазе ђаци, прикажу својој деци шлолу као место где ће се лепо осећати.

Очекивања родитеља од деце су обично висока – да се одмах адаптирају на учитељицу и нову средину, вршњаке, да одмах знају градиво. Стога саветује родитељима да снизе та очекивања од своје деце, а тиме и од себе самих.

„Постоје родитељи, али и баке и деде, који деци представљају школу као баук уместо као место где ће се лепо осећати упознати вршњаке и научинити неке нове и занимљиве ствари“, наглашава Јелена Радосављев Кирћански.

Како истиче, најважније да се дете уклопи у нову средину а не да показује сва знања која је стекло до шесте, седме године.

А прелазак у пети разред

Када је реч о преласку у пети разред, Јелена примећује да је ситуација другачија, јер тада ђаци улазе у период пубертета и физичких промена. Адаптација на предметну наставу и упознавање са новим наставницима може бити изазов, али прво полугодиште пружа прилику за прилагодјавање.

„Њима је у том узрасту важније како ће их прихватити вршњаци од тога како ће их прихватити наставници“, каже она.

Важно је разумети да свака година и сваки разред носе са собом своје специфичне изазове, како за децу, тако и за родитеље, и подршка и разумевање су кључни за успешан прелазак у нову школску годину.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs