“Публикум” доказао да позориште станује у Културном центру у Кули

Победничка

На иницијативу директора Културног центра Кула и председника општине Кула, прошле године, изнедрен је први фестивал професионалних позоришта “Публикум”. Овај фестивал поклон је кулској публици за вишедеценијску верност и управо отуд и сам назив, али и идеја да победника бирају управо гледаоци.

Извођењем представе „Силвија“ 22. новембра је у Кули почео овогодишњи „Публикум“. Народно позориште „Тоша Јовановић“ из Зрењанина, представило је публици комад америчког драматурга и писца, Алберта Рамсдела Гарнија, као романтичну драму, уз поруку да се треба позабавити размишљањем о међуљудским односима, пре свега оним у брачној заједници. Представа жанровски припада ономе што називамо психореализмом, са повременим излетима у друге жанрове, али свакако зачињена хумором.

Другог дана Фестивала наступило је Народно позориште Суботица, које је извело представу “Избирачица” у режији Иве Милошевић, док је трећег дана публика имала прилику да ужива у још једном позоришном класику „Лажа и паралажа“, у извођењу Народног позоришта Кикинда, а у режији Стевана Бодроже. Редитељски концепт састоји се само и једино у томе што је све лаже и паралаже двојице превараната, и све маштарије и жудње несрећне паланачке удаваче опседнуте ноблесом, отменим унтерхалтовањем и манирима “великог” света сместио, у форми позоришта у позоришту, на сцену која призива естетику и поетику неког профаног, китњасто-кичерског дилетантског позоришта тривијалних (позоришних) илузија

Последњег такмичарског дана, наступило је Шабачко позориште са представом „Виолина, даире и пегла”. Ова комедија Николаја Кољаде дешава се другог дана свадбе у малом руском граду. Две породице које су наизглед потпуно другачије – једна је пролетерска, друга грађанска – спајају се браком склопљеним између Леонида и Наташе. Кољадина комедија у којој се на ивицу фарсе доводе јунаци говори о људима који никад нису успели да достигну оно што су очекивали. Њихова су хтења и жеље увек веће од онога што они реално могу. То је са једне стране смешно, а са друге – дубоко трагично

Након што је победнику, Народном позоришту из Кикинде, Каменко Беритић уручио награду, чувени глумац Зијах Соколовић извео је своју монодраму „Лијево, десно, глумац“ у част награђених. Он је поручио да су публика и глумци у нераскидивом и необичном односу. Соколовић је истакао да је мисао којом је вођен био док је стварао представу је заправо осећај да живимо у свету који је једна велика представа, додајући да је осетио потребу да преко позоришта утиче на самоспознају свих нас, јер играти један карактер лакше је ако спознамо сам темељ личности, а да је за ту спознају потребно време и стрпљење.

Милена Живков, в.д. директора Народног позоришта Кикинда, искористила је прилику да се захвали Културном центру Кула на лепом правом домаћинском дочеку, али и публици која је дала једну несебичну и праву подршку овом награду.

Директор кулског Културног центра, Каменко Бертић, након завршеног фестивала изјавио је да је више него задовољан реализацијом, и да је његова жеља да овај фестивал остане као поклон будућим генерацијама сада све ближа томе да буде остварена.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs