Пуриши Ђорђевићу постхумно „Специјални Ернест“ за допринос филмској уметности

Somborski filmski festival

Престижно признање Сомборског филмског фестивала, „Специјални Ернест“, за допринос добрим филмовима, на основу одлуке дирекције Фестивала, ове године ће постхумно бити додељен редитељу Младомиру Пуриши Ђорђевићу великану европске кинематографије. Признање ће у његово име примити његова ћерка Лидија Андрић током свечаног затварања 5. Сомборског филмског фестивала 14. јула.
Филм „Уста пуна земље“, који је Пуриша Ђорђевић завршио непосредно пред смрт и који је до сада приказан на неколико престижних фестивала, биће приказан 11. јула, у 23 часа, у оквиру секције „Кад би Сомбор био Холивуд“, у Атријуму градске куће у Сомбору. Ово остварење је екранизација истоименог романа Бранимира Шћепановића, у коме главну улогу тумачи Сомборац – Радивоје Раша Буквић, као и друга позната имена попут Соње Колачарић, Андрије Ковача, Лазара Јованова, Александре Рукавине и других.
„Пуриша Ђорђевић оставио је неизбрисив траг не само у српском већ и у европском филму. Његов изузетно богат и разноврстан опус сврстава га у ствараоца модерног филмског израза који изазива публику како одабиром тема тако и филмском нарацијом“, рекла је Весна Шашић, директорка Фестивала и додала: „Не само дужином каријере и бројем филмова које оставио иза себе већ и оригиналним ауторским печатом Пуриша Ђорђевић уписао се у ред најзначајнијих српских и југословенских аутора.“
Пуриша Ђорђевић (1924 – 2022.) током своје дуге каријере снимио је више од 80 филмова, од чега 20 играних филмова, а остао је запамћен по остварењима са којима се прославио и на европском плану – „Девојка“, „Сан“, „Јутро“, „Подне“ и другим. Његови филмови приказивани су на најпрестижнијим филмским фестивалима попут Венеције и Берлина, а добитник је и неколико Златних арена у Пули.
Сомборски филмски фестивал одржава се у периоду од 8. до 14. јула ове године, с тим што су први дани резервисани за Предфестивалски програм (8, 9, 10. јул), након чега се наставља са Фестивалским програмом који се састоји од више целина – Главни програм, Селекција филмова младих аутора, Панорама мађарског филма и пратећи програм у оквиру кога је и селекција „Кад би Сомбор био Холивуд” и друго.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs