Путин: Знамо имена западних агената који припремају атентате

Putin

Руске власти знају имена припадника западних тајних служби који надгледају рад службеника украјинских безбедносних агенција и саветују их како да припреме атентате на руске новинаре, изјавио је данас руски председник Владимир Путин на седници одбора Главног тужилаштва Русије.

“Москва зна имена људи који у име западних тајних служби, на првом месту ЦИА, надгледају украјинске безбедносне агенције”, саопштио је Путин, преноси ТАСС.

Он је навео да такво поступање открива однос Запада према правима новинара и слободи информисања и према људским правима уопштено и да “империјалне амбиције и старе колонијалне навике” неће успети у Русији, наводи руска агенција.

ФСБ: Ухапшени планирали атентат и на друге руске новинаре

Неонацисти који су ухапшени у Москви планирали су, осим познатог руског новинара Владимира Соловјова, убиства и генералног директора МИА Росија севодња Дмитрија Кисељова, главне уреднице РТ Маргарите Симоњан и других, саопшила је данас руска Федерална служба безбедности (ФСБ), која је објавила видео-снимак са сведочењима ухапшених.

“Разматрана су убиства људи који су ширили пропаганду, односно Соловјова, Кисељова, Скабејева, Попова, Кеосајана, Симоњан”, рекао је један од ухапшених, који је признао кривицу, преноси Спутњик.

ФСБ је, такође, саопштила да су ухапшени “неонацисти признали да су испуњавали налог Службе безбедности Украјине (СБУ)”.

Други ухапшени, који је координисао рад осталих извршилаца, признао је да је по налогу СБУ наредио сарадницима да хитно “уклоне” новинара Руске државне радио-телевизије Владимира Соловјева.

Чланови организације су признали да су планирали убиство, након ког су намеравали да се крију у иностранству.

СБУ је демантовала раније данас да има било какве планове да за убиство телевизијског новинара Владимира Соловјева.

Руски председник Владимир Путин изјавио је раније данас да је руска Федерална служба безбедности (ФСБ) привела терористичку групу која је планирала атентат на познатог руског новинара.

У саопштењу ФСБ наведено је да су приведени неонацисти који су по налогу Кијева планирали убиство познатог руског новинара Владимира Соловјева.

Соловјев: Зеленски директно повезан с планирањем мог убиства

Телевизијски водитељ Руске државне радио-телевизије Владимир Соловјов изјавио је, коментаришући информације о томе да су украјински националисти планирали да га убију, да је тај план директно повезан са председником Украјине Володимиром Зеленским.

Раније је Федерална служба безбедности (ФСБ) Русије саопштила да су ухапшени неонацисти који су по налогу Кијева планирали да убију Соловјова, пренео је Спутњик.

“Мислим да је то директно повезано са Зеленским, јер је Зеленски директно претио, односно није једном спомињао моје презиме”, рекао је Владимир Соловјов и додао да је он, очигледно, “омиљени новинар” украјинског председника.

“Из неког разлога му не дам мира”, рекао је Соловјов и додао да се, након претњи које је изговорио Володимир Зеленски, већ неко време бави сопственом безбедношћу.

Он је, такође, рекао да није приметио да га неко прати.

“Не, ништа нисам приметио. То сведочи о томе колико су професионално и прецизно радили наши надлежни органи”, рекао је Соловјов.

Новинар је захвалио припадницима ФСБ-а што су спречили да његов дом погоди несрећа.

“Мислим да то радим сваког дана, у свакој емисији. Да, наравно, спреман сам да захвалим и јавно сарадницима ФСБ-а који су извели ову операцију и да се сусретнем са њима. Велико им хвала. У крајњој мери, несрећа данас није стигла у моју кућу и за то им од срца захваљујем”, рекао је Соловјов.

Он је, такође, рекао да му није интересантна идеја да се сусретне са ухапшеним неонацистима и да би, ако би са неким разговарао, то првенствено био наручилац његовог убиства.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије