Путин: НАТО бомбардовање Београда показало да је са позиције Запада систем УН застарео

Putin

Председник Русије Владимир Путин изјавио је да се често могло чути од западних лидера да је систем УН застарео и да не одговара данашњим потребама, посебно у време југословенске кризе, када су, без санкција Савета безбедности УН, земље НАТО бомбардовале Београд.

„У нашој новијој историји често смо чули од западних лидера да је систем УН застарео, да не задовољава данашње потребе. Али када је то почело? У време југословенске кризе, када су, без икаквих санкција УН Савет безбедности, САД и њени савезници почели да бомбардују Београд, немилосрдно и неустрашиво, ушли су чак и у амбасаду НР Кине у Београду“, рекао је руски председник на састанку међународног дискусионог клуба „Валдај“.

Он је казао да су западни лидери тада тврдили да су принципи УН застарели, зато што су хтели да делују без обзира на међународно право, преноси РИА Новости.

Према његовим речима, када је Русија почела да предузима неке акције, они су то назвали срамотом, рекавши да Русија крши међународно право и Повељу УН.

„Али, нажалост, увек је било покушаја да се међународно право прилагоди сопственим интересима. Да ли је ово добро или лоше? Ово је јако лоше“, поручио је Путин.

Он је навео изјавио је да је српски народ могуће уништити, „али га је немогуће сломити“.

„Много пута сам чуо: ‘Морамо да извршимо притисак на њих, то је слаба карика’. Таква је филозофија. Зашто тачно треба срушити Србе? Да будем искрен, не знам. Штавише, у отвореним разговорима са појединим лидерима док смо још били у нормалним односима, рекли су ми: ‘Морамо да појачамо притисак’. Питао сам зашто и није било одговора. Управо тако, усталила се таква филозофија, парадигма, треба да одлучимо овако – да додамо притисак“, рекао је Путин на Валдајском форуму говорећи о политици Запада према Србији, преноси РИА Новости.

Али Срби нису такав народ, није таква историја, другачија је култура. Можда ћу рећи тешку ствар: Њих је могуће уништити, али их је немогуће сломити и потчинити. Запад ово не разуме. Али надам се да ће пре или касније доћи до разумевања ове компоненте и у европској и у глобалној политици уопште – доћи ће до схватања да је ипак конструктивније да преговарају уместо да покушавају да изврше притисак на њих“, приметио је Путин.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs