Путин на БРИКС-у: „Неповратни процес дедоларизације се убрзава, Запад нас лицемерно оптужује за ситуацију на светском тржишту“

Putin

БРИКС доприноси јачању социјално-економског развоја наших држава, поручио је данас председник Русије Владимир Путин у свом првом обраћању на овогодишњем Самиту БРИКС-а.

Руски председник поздрављен је овацијама присутних, а окупљенима се обратио путем видео везе.

Путин је истакао да је процес дедоларизације неповратан и да се убрзава, и да „петорка“ БРИКС-а активно ради на све чешћем коришћењу других валута како би се смањила зависност од долара.

Према његовим речима, удео долара у плаћању које се тиче извоза и увоза опада, тако да је прошле године он износио само 28,7 одсто.

Говорећи о економији, руски председник је напоменуо да Нова развојна банка БРИКС-а има све већу улогу, а да читава организација доприноси расту економија не само држава чланица, већ и осталих држава, те да тако помаже оздрављењу светске економије.

Он је истакао да инфлација, санкције Русији и незаконито присвајање туђе имовине имају негативан ефекат на економију света, што је довело до раста незапослености и поскупљења, поготово у сиромашним земљама. Овакво кршење основних норми и правила слободне трговине, не тако давно, није се могло ни замислити, објаснио је Путин.

У таквим условима, како је рекао, БРИКС игра позитивну улогу, јер савез доноси одлуке које се супротстављају овим тенденцијама.

Како је даље објаснио, инфлација, која је данас један од горућих проблема у свету, делимично је изазвана неодговорним штампањем новца на које се низ земаља одлучио како би санирао последице, односно, трошкове који су настали због пандемије корона вируса.

То све изазива гомилање приватног и јавног дуга, подвукао је руски председник.

Ипак, он је поручио и да је најважније да земље БРИКС-а сарађују по принципу равноправности, додајући да је у томе суштина будуће сарадње.

Како је даље навео, бројке најбоље показују да је улагање земаља БРИКС-а повећано шест пута током последњих десет година, док су њихове инвестиције у глобалну економију увећане два пута. Укупан извоз „петорке“ достигао је 20 одсто од укупног светског извоза, а удео земаља чланица у светском БДП-у износи скоро 26 одсто.

Трговинска сарадња Русије са савезом такође је регистровала пораст и то од 40 одсто и тако достигла рекорд од 230 милијарди долара, рекао је Путин.

У свом обраћању, председник Русије се дотакао и транспортних коридора и том приликом истакао да су, за Русији, најбитнији Северни морски коридор, који се развија у Северном леденом океану, и коридор Север-Југ. Како је објаснио руски лидер, земља активно преокреће своје транспортне руте, односно, преоријентише се ка другим, поузданим партнерима.

Говорећи о Северном морском путу, Путин је рекао да је то један од битнијих пројеката за Русију, за коју је држава предвидела десетогодишњи план. Он укључује јачање флоте и развој инфраструктуре у том делу света.

За коридор Север-Југ, Путин је рекао да је његов значај у томе што ће спојити север и југ земље, односно северне луке са лукама Персијског залива и Индијског океана и да ће тако бити увећана размена робе између афричких и евроазијских земаља.

Председник је данас такође говорио и о Споразуму о житу, за који је поновио да је Русија изашла из њега, јер ништа што јој је обећано није испуњено. Међутим, он је поновио да ће Москва бити спремна да се врати у Споразуму, ако оно што јој је било обећано буде испуњено.

„Запад нас лицемерно оптужује за ситуацију на светском тржишту, а добар пример за то је Споразум о житу, који је требало да смањи глад у свету и помогне најсиромашнијим земљама. Русија је одговоран извозник прехрамбених намирница, а земља је успела да постигне такве резултате упркос санкцијама“, додао је он.

Према његовим речима, Москва је више пута напомињала да је више од 70 одсто свих намирница, које су биле извезене из Украјине, послате пре свега у богате земље, а највише у земље ЕУ, а да је најмање отишло оним државама које имају највећу потребу за тим намирницама. Путин је и данас поновио да је Москва спремна да у шест држава испоручи по 25.000 тона житарица и то потпуно бесплатно, о чему је било речи и раније током године.

Говорећи о бизнис сектору земаља чланица, руски председник је изјавио да програми „петорке“ подстичу развој бизниса у земљама чланицама, и да је то све захваљујући програмима подршке, захваљујући којима компаније успевају да пронађу нове партнере.

Подсетимо, руску делегацију уживо у Јужној Африци представља министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров.

Овогодишњи самит почео је данас, 22. августа, а трајаће три дана, до 24. августа.

Како је наведено пре Самита, неке од главних тема о којима ће бити речи у оквиру самита су проширење организације, формирање јединствене валуте БРИКС-а, Нова развојна банка, као и јачање сарадње са афричким континентом.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs