Путин: Нема обнова споразума о извозу жита док Запад не испуни своје обавезе

Putin

Руски председник Владимир Путин рекао је да неће бити обнове споразума о извозу житарица из Украјине Црним морем, све док Запад не испуни своје „обавезе“ да олакша извоз руских пољопривредних добара.

Путин је ово изјавио након разговора са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом, који је помогао у посредовању у споразуму који се сматра виталним за глобално снабдевање храном, посебно у Африци, на Блиском истоку и у Азији. Украјина и Русија су главни добављачи пшенице, јечма, сунцокретовог уља и других добара на које се ослањају земље у развоју, пренео је АП.

Русија је, међутим, у јулу одбила да продужи споразум, жалећи се да споразум који обећава уклањање препрека руском извозу хране и ђубрива није поштован. Рекли су да су ограничења у транспорту и осигурању ометала трговину пољопривредним производима, иако је испоручила рекордне количине пшенице од прошле године.

Путин је рекао да би Русија могла да се врати договору „у наредним данима, ако се те обавезе испоштују“.

Такође, руски председник је додао да је Русија близу финализације споразума о обезбеђивању бесплатног жита за шест афричких земаља, и да ће испоручити милион тона јефтиног жита у Турску за прераду и испоруку у сиромашне земље.

Према Ердогановим речима, договор о житу био је главно питање приликом састанка двојице лидера у Сочију, где руски председник има резиденцију.

Поред ове теме, како је Путин рекао, говорило се и о „питањима везаним за украјинску кризу“.

„Знам да намеравате да покренете питања о договору о житу. Отворени смо за преговоре о тој теми“, рекао је он Ердогану, поновивши оно што је био званични став Кремља када су у питању међународни напори да се оживи споразум.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs