Путин: „Поздрављамо избалансирани став афричких држава о Украјини.“

Putin

Председник Русије Владимир Путин изјавио је на састанку са афричким лидерима у Санкт Петербургу на тему Украјине да је Русија отворена за конструктиван дијалог са свима који желе мир на принципима праведности и узимања у обзир законитих интереса страна.

„Русија поздравља избалансирани приступ држава Африке према сукобу у Украјини. Са великим поштовањем се односимо према ставовима Африке у корист мирног решавања сукоба и постизања праведнијег светског поретка“, истакао је Путин.

Председник Сенегала Маки Сал рекао је на састанку да мировни дијалог између Русије и Украјине мора бити заснован на принципима Повеље УН.

Јужноафрички лидер рекао је да Африка жели да буде посредник у потрази за миром између Русије и Украјине и да намерава да представи план у 10 тачака.

Према његовим речима, једна од тачака односи се на то да обе стране у сукобу имају право на гаранције безбедности. Такође, план подразумева да његови аутори признају суверенитет страна у сукобу. Предвиђено је ослобађање затвореника на обе стране, као повратак деце у своје домове и обнова уништеног.

Он је додао да мировна иницијатива Африке не треба да противречи другим иницијативама.

„Желимо да вам пренесемо јасну поруку: желимо да се рат заврши, то је у интересу свих нас. Желели бисмо да видимо деескалацију украјинског сукоба са обе стране“, рекао је Рамафоса.

Он је додао да Африка уважава ставове и Русије и Украјине и сматра да се у њима може пронаћи нешто заједничко.

Такође је позвао да се уклоне све препреке за извоз жита преко Црног мора.

Председник Коморских острва и Афричке уније Азали Асумани рекао је да афричка делегација жели да подстакне Русију да уђе у преговоре са Украјином.

„Дошли смо да чујемо вас и глас руског народа. Желели бисмо да вас подстакнемо на дијалог са Украјином“, рекао је он.

Путин је узвратио да Русија никада није одбила преговоре са Украјином, као и да је логика поступања Русије у вези са Украјином са аспекта међународног права и Повеље УН – беспрекорна.

„Сви проблеми у Украјини почели су после крвавог државног преврата 2014. који су подржали западни спонзори. Кијев је почео борбена дејства против Донбаса 2014. године, управо је Кијев покренуо рат. Русија је имала пуно право да призна ДНР и ЛНР у складу са Повељом УН“, истакао је руски лидер.

Он је поновио да је Запад вукао Русију за нос јер Мински споразуми нису испуњени.

„Украјинско руководство је објавило да неће бити никаквих преговора, а не ми. Штавише украјински председник је потписао декрет којим се забрањују преговори. Разумем вашу забринутост, делим је са вама, и, свакако, спремни смо да размотримо све ваше предлоге, али ми нисмо одбили преговоре. Одбила је украјинска страна. Чак су декрет издали. Шта онда желе од нас?“, рекао је Путин.

Подсетио је да су украјинске власти парафирале у Истанбулу у марту прошле године нацрт споразума са Москвом али после повлачења руских снага из правца Кијева Украјина га је бацила на сметлиште историје.

Он је и показао афричким лидерима тај документ.

„Ево га, он постоји… Зове се споразум о трајној неутралности и гаранцијама безбедности Украјине. Управо о гаранцијама. Постоји и прилог. Тачке се односе на Оружане снаге и друге ствари. Све је одређено: од јединица борбене технике до броја војника“, навео је он.

О извозу жита

Говорећи о прехрамбеној кризи председник Русије је рекао да ту кризу није изазвала специјална војна операција већ потези Запада.

Како је објаснио, Запад је у време ковида буквално усисавао производе не обраћајући пажњу на друге.

„Закључно са 15. јуном из украјинских лука извезено је 31,7 милиона тона пољопривредних производа а у најсиромашније земље је отишло само три одсто. САД и колонијални савезници су преварили свет, навикли су да лажу деценијама“, навео је Путин и додао да Русија не сматра да испоруке украјинског жита на светска тржишта решавају проблем глади.

Како је истакао, земље којима је жито потребно не треба да буду жртве, Русија им је изашла у сусрет и учинила све да осигура испоруке украјинског жита.

О самиту „Русија-Африка“

Руски председник је изразио наду да ће на самиту „Русија-Африка“ у јулу у Санкт Петербургу бити дефинисане нове перспективе узајамне сарадње.

Русија се, како је рекао, залаже за јачање односа са афричким земљама на принципу немешања у унутрашње ствари.

„За Русију је развој односа са земљама Африке приоритет“, истакао је Путин.

Подсетимо, разговори Путина и афричких лидера се одржавају у Санкт Петербургу а главна тема је афричка иницијатива за мирно решавање сукоба у Украјини.

У саставу мировне мисије су, поред јужноафричког лидера Сирила Рамафосе, председник Коморских острва Азали Асумани, лидер Сенегала Маки Сал, председник Замбије Хакаинде Хичилема, премијер Египта Мустафа Мадбули и специјални представници председника Конга и Уганде, Флоран Нсиба и Рухакана Ругунда.

Лидери афричких земаља претходно су посетили Кијев, где су разговарали с украјинским председником Владимиром Зеленским.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs