Пут вредан сувог злата: Радови на изградњи саобраћајнице од Мокре Горе до Митровца на Тари у пуном јеку

Mitrovac na Tari

Градњу пута од Митровца на Тари до Мокре Горе сањале су многе генерације деценијама у назад, међутим иако је било много обећања углавном је на томе и остајало. Посета председника Александра Вучића овом делу западне Србије све је променила и по његовом налогу кренула је градња саобраћајнице која ће повезати две туристичке дестинације али и општину Бајину Башту са Ужицем.

Пут од Митровца на Тари до Мокре Горе дуг је 14, 5 километра, али је за мештане овог краја важан исто као ауто-пут. Ова саобраћајнице повезује Бајину Башту и Ужице и пет километара са бајинобаштанске стране већ завршено а радови на ужичкој у пуном су јеку.

– Друга етапа је је девет километара, инвеститор је ЈП „Путеви Србије“ , вредност посла је 230 милиона динара, до сада смо одрадили 110 током прошле године и за ову нам је остало још 120 милиона. Рок за ову деоницу је шест месеци, налој од инвеститора је издат 24. маја, дакле радимо мање од месец дана и до сада смо урадили 50 одсто асфалта, тако да ћемо ову деоницу урадити не за шест месеци већ најкасније до почетка августа – казао је за РИНУ, генерални директор „Путева Ужице“ Владан Стаменић.

За мештане Митровца, Заовина, Секулића на Тари градња пута је од суштинске важности, туризам је овде у узлету, захваљујући новом путу и број гостију се повећао, а то значи да ће и каса општине Бајина Башта бити пунија.

– Волим што је кроз ову лепу планину пролази тај пут, то су лепи предели, има се шта видети у овом крају и мислим да је ово велика ствар за Тару, Мокру Гору, ма за Србију на крају – каже мештанин села Секулић Миодраг Јелисавчић који је дубоко зашао у осму деценију и који је на градњу пута чекао цео свој живот.

И његов комшија Предраг Живковић задаовољан је градњом ове саобраћајнице.

– Сваки пут који се уради на Тари много значи за мештане, али и за туризам, који се у задње време прилично развија. Сваки асфалтни пут доводи много више туриста, јер пре док је био макадам и прашина многи су избегавали да дођу и обиђу нас и да виде прелепе пределе Таре – каже он.

Председница општине Бајина Башта изузетно је задовољна градњом ове саобраћајнице која ће мештанима ових планинских села омогућити озбиљније бављење туризмом и обезбедити солидне приходе.

– Овде бављење пољопривредом од које може да се приходује није могуће јер зиме трају дуго, па је туризам добра алтернатива за зараду и све више њих се полако преорјентише у том смеру. Многи мештани улажу у своје објекте и труде се, граде и то виде као вид прихода. А евидентно је да гости који дођу на Митровац, Заовине, Бајину Башту желе да посете Мокру Гору и обрнуто, до сада је то било тешко, а сада ће то бити и те како могуће – истиче Ђурић.

Туристичким посленицима градња ове саобраћајнице донела је нове изазове. Све је више захтева за градњом викендица и кућа за издавање, па је и категоризација објеката све присутнија.

– Развојем инфраструктуре омасовљена је градња, а захваљујући НП Тара који цело ово подручје она је контролисана и у складу са природом. Приметна је тенденција раста категоризације смештаја што је наш посао а власници смештаја су препознали све бенефите категоризације. Тара се шири у правом смеру али нагласио бих искључиво у складу са природом – тврди директор ТО „Тара – Дрина“ Милан Ђурић.

И Мокрогорци ће ускоро осетити бенефите овог пута који се ради у неколико фаза, са једне стране земљани, са друге асфалтни радови. Ужички путари раде пуном паром под будним оком мештана и викендаша.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs