Радовић: Плаћање товљеника на линији клања од 2024. године

Svinja

Скупа сточна храна и остали инпути који улазе у трошкове производње товљенике условили су да узгајивачи товљеника све теже налазе рачуницу у тој грани сточарске производње.

Проф. др Иван Радовић са новосадског Пољопривредног факултета указује да у свињарској производњи треба разликовати комерцијалну од некомерцијалне производње.

“Свесни смо да постоји велики број индивидуалних произвођача у Србији који производе на себи својствен начин, без довољно знања и информација. Када тога немате довољно, онда вам је свака производња скупа. Једини начин да се произвођачи изборе са трошковим јесте да направе што јефтинији производ. Ако успеју то да ураде, они ће се са тржиштем и ценама успети некако да изборе,” истакао је Радовић за РТВ.

Истиче да од 2024 .године треба да заживи пројекат у вези са плаћањем полутки на линији клања, тако да ће сточари који буду производили меснатије товљенике имати и веће субвенције.

“Циљ је да се постигне што бољи квалитет меса у производњи товљеника применом савремених технологија узгоја”, каже Радовић.

Б. К.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs