Разнет део гасовода који снабдева западну Европу! Тешка ноћ у Луганску – пљуште међусобне оптужбе

Eksplozija

Снажна експлозија потресла је у петак касно увече Луганск.

Прво је велики бљесак осветлио читав град, а онда се чула и стравична детонације. У први мах нико није знао шта се догодило, а онда су власти те непризнате области на истоку Украјине саопштили да је у терористичком акту, дигнут гасовод, односно гасна станица. Касније је утврђено да је разнет део јужног крака највећег гасовода „Дружба“ који снабдева руским гасом западну Европу.

Власти ЛНР, које на западу означавају као сепаратисте који хоће део територије да прикључе Русији за ову саботажу, односно диверзију оптужили су украјинску војску и владу у Кијеву да стоји иза овог терористичког напада, док се друге стране украјинска власт верује да је у питању „фалс флег“ операција како би се Кијев оптужио за саботажу.

 

 

Иначе гасовод „Дружба“ игра кључну улогу у извозу руског гаса у Европу, а посебно у Немачку, али и остале државе ЕУ. У намери да избегне Русију као транспортни коридор, Русија је прво изградила Северни ток 1, а касније и Северни ток 2 који је и даље предмет спора и који америка жели по сваку цену да заустави његово пуштање у употребу.

Гасовод, иначе није диран у време најжешћих сукоба у Украјини 2014. и 2015. године нити је прекидана била испорука.

Последњи пут гасовод и то његов северни крак био је два пута предмет спора, први пут кад је белоруски председник Лукашенко заврнуо гас Европи због мигрантске кризе на истоку Европе, а други пут Русија када је због спора око дугорочних уговора зауставила испоруку гаса Западној Европи.

Иначе кроз Украјину осим гасовода „Дружба“, пролази и гасовод „Сојуз“ преко кога се из Русије гас извози на Украјину и Белорусију, а одатле у Пољску, Мађарску, Чешку, Словачу, СР Немачку, Аустрију.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs