Ракета Илона Маска Старшип експлодирала после осам минута лета и пала у Атлантик

Raketa

Компанија Space X, америчког предузетника Илона Маска, данас је лансирала своју ракету Старсхип, која би у будућности требало да води људе најпре до Месеца, а потом и до Марса, али је после осам минута изгубљен контакт с њом.

Горњи део ракете се успешно одвојио од доњег, који је потом експлодирао, а извештач телевизије ББЦ је јавио да се он самоуништио изнад Атлантског океана.

Ово је било друго лансирање „Старшипа“, а приликом првог лансирања у априлу огромна ракета се распала и експлодирала после четири минута.

„Звездани брод“ данас је полетео из лансирног комплекса у Бока Чики, на тексашкој обали, а планирано је да мисија траје 90 минута.

Циљ је био да 50 метара високи брод без посаде направи један скоро потпуни круг око Земље и да се потом спусти у близини Хаваја.

Лет је, међутим, трајао 11 пута краће. Ракета је достигла висину од 90 километара, а онда су компјутери активитрали експлозивно пуњење из разлога који још није познат.

Упркос томе, Маск је честитао свом тиму, јер је данашњи лет трајао двоструко дуже од првог.

Успех долази из онога што научимо, а данашњи тест ће нам помоћи да побољшамо поузданост „Старшипа“, док „Спејс X“ настоји да живот учини мултипланетарним, рекао је Маск.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs