Раскалашни живот ћерке казахстанског лидера: Из земље изнела 260 милиона евра и купила виле, авион, па чак и банку

Valerija

Казахстан потресли велики сукоби због поскупљења горива.

Алија Назарбајева (41), ћерка бившег казахстанског председника, спискала је у Лондону 264 милиона евра које је својевремено изнела из земље.

Како преноси Дејли мејл, купила је вилу на северу града за 21 милион евра, у жељи да добије британско држављанство, као и луксузни приватни џет за око 10 милиона евра. Финансијским саветницима је наложила да новац пребаце у оф-шор фондове и компаније из Лихтенштајна ка Девичанским острвима.

Наводи се да је чак купила и приватну банку.

Осим тога, купила је и посед у Дубаију за 14 милиона долара, а цео “шопинг” се догодио 2006. године.
Ипак, куповина је изашла на видело када више није била у добрим односима са саветницима које је оптужила за непоштење, проневеру фондова и неправедно богаћење. Тужила их је за суму од 165 милиона фунти, али су постигли нагодбу далеко од очију јавности.

Назарбајева је најмлађа ћерка Нурсултана Назарбајева, који је Казахстаном владао 28 година све до 2019.
У јеку жестоких сукоба, који су избили прошле недеље у тој земљи због поскупљења горива, појавили су се и наводи да се породица Назарбајев енормно богатила док је остатак земље крпио крај са крајем. То је само повећало незадовољство народа.

Круже гласине да је Назарбајева желела са оцем да отпутује у Дубаи како би побегла од нереда, а да би некретнину у Лондону могла да користи као сигурну базу.

Иначе, богата наследница је позната по дизајнирању накита, промоцији своје одеће, а поседује и спа-центар у Алма Ати.
Документи поднесени Високом суду укључују и тврдње да јој је Малик Ишмуратов, казахстански управљач имовином, рекао “у многим приликама да је Назарбајева политички изложена особа” те да је за њу “опасно да задржи своју имовину у Казахстану” .

Године 2006. Назарбајева се “поверила” Ишмуратову да је “продала део деоница у казахстанским компанијама, остваривши тиме приход од отприлике 325 милиона долара”.

Ишмуратов је Назарбајеву представио Денису Короткову-Когановичу, другом казахстанском финансијеру са базом у Лондону.

Године 2008, према судским документима, Ишмуратов је саветовао Назарбајеву да оснује фондацију Алсарах у Лихтенштајну, “у којој би била држана њена средства и која би штитила и прикривала њене интересе”.

До јуна 2008. године Назарбајева се “усмено договорила” са Ишмуратовим да њему и Короткову-Когановичу повери почетни капитал од 150 милиона долара, преносећи готовину на “Марстоцк Лтд”, компанију коју су саветници регистровали на британским Девичанским острвима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs