Расписана четири конкурса за еколошке пројекте на локалу вредна 550 милиона динара

ekološki projekti

Министарство за заштиту животне средине расписало је данас конкурсе за замену котлова у јавним установама и топланама, ложишта у домаћинствима, за пошумљавање и заштиту земљишта.

По 100 милиона динара опредељено је за конкурсе путем којих се суфинансирају пројекти пошумљавања и заштите земљишта као природног ресурса, 200 милиона ће бити подељено у оквиру конкурса за замену и реконструкцију котларница, а 150 милиона динара за пројекте смањења загађења ваздуха из индивидуалних извора.

Министарка Ирена Вујовић рекла је да је градовима и општинама ове године кроз ова четири конкурс на располагању укупно 550 милиона динара и упутила је позив локалним самоуправама да искористе подршку државе и да у наредних 20 дана кандидују пројекте, како би на тај начин унапредили квалитет ваздуха и земљишта у својим срединама.

– Прошле године смо имали добру сарадњу са локалним руководством и више од 50 градова и општина искористило је подршку државе да замени котлове у правним лицима и домаћинствима или да пошуми део територије – навела је министарка, преноси сајт Владе Србије.

Према њеним речима, Министарство је подржало више од 800 домаћинстава да пређу на еколошки прихватљивије енергенте, а замењене су и котларнице у Ваљеву, Косјерићу, Новом Пазару и бројним другим локалним самоуправама.

Она је навела податак да је, захваљујући средствима која су додељена путем јавног конкурса у 2021. години, Србија богатија за више од 150.000 нових садница.

Према њеним речима, пројекти ће бити бирани према унапред утврђеним критеријумима, а прелиминарна ранг-листа биће објављена на сајту Министарства заштите животне средине.

Више о конкурсима погледајте на овом линку.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs