Расписан конкурс за пројекте превенције нелегалног одлагања и уклањања отпада

otpad

Министарство заштите животне средине расписало је данас јавни конкурс за пројекте превенције нелегалног одлагања и уклањања отпада.

Министарка Ирена Вујовић позвала је градове и општине да кандидују пројекте и да уз подршку државе решавају проблем дивљих депонија на својој територији.

– У 2021. години је уклоњено 500 од укупно 3.500 сметлишта у Србији. У 2022. министарство је ове године обезбедило укупно 100 милиона динара за уклањање депонија и постављање видео надзора – рекла је Вујовић, прнеоси сајт Министарства.

Вујовић је навела су очишћене локације, на којима је прошле године постављен видео надзор, повезане са недавно формираним Еколошким информационим центром, где администратори министарства прате стање на терену.

– Еколошки центар је добар механизам који ће допринети да сачувамо очишћене локације. Значајан је и зато што омогућава да се грађани укључе и да на једноставан начин пријаве еколошке проблеме на које наилазе у својим срединама. До сада се показало да су највише пријављивали управо дивље депоније. На основу пријава које пристижу центру планираћемо и буџетска средства, како бисмо уклањали прво она сметлишта која највише сметају грађанима – рекла је Вујовић.

Локалне самоуправе могу да кандидују пројекте до 4. марта 2022. године. Више информација овде.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs