Расписан нови конкурс вредности 26 милиона евра! Ово је рок за пријаве и начин да то урадите!

Evri

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је вечерас на изложби „Еxпо иновације“, којој је присуствовао и председник Србије Александар Вучић, да је расписан нови циклус јавних позива за подршку развоја иновација приватног и академског сектора Србије укупне вредности 26 милиона евра.

„Управо смо наградили 114 иноватора износом од 20 милиона евра и расписали смо нови позив у износу од 26 милиона евра. Они су изабрани од 650 предложених компанија“, рекао је Жиофре у холу МТС Дворане, на изложби „Еxпо иновације“, на којој су српске компаније представиле своја иновативна решења и постигнуте резултате, подржане средствима Европске уније, кроз програме Фонда за иновациону делатност.

Нагласио је да је област иновационих технологија једна од оних у којима се Србија и ЕУ добро разумеју.

„Морамо да учинимо наше економије компатитивнијим, наше начине производње одрживијим, пријатељскијим. А ово (програми ЕУ) је један од начина да иноватори презентују своје идеје и решења“, навео је Жиофре.

Нагласио је да ЕУ и Србија сарађују успешно у многим областима попут програма “Хоризон Еуропе“ који је највећи светски иновациони и развојни пројекат и додао да су српски иноватори доказали да су и те како способни и да су превазишли сва очекивања.

„Пресрећни смо да видимо ове успешне приче. Србија је скренула пажњу на себе на европској истраживачкој мапи и то чини ЕУ и нашу заједничку иновациону истраживачну зону јачом“, истакао је Жиофре.

Амбасадор ЕУ је искористио прилику и да са говорнице честита Србији на победи на такмичењу за организацију изложбе ЕXПО 2027.

„То је заиста један велики резултат и сигуран сам да ће то бити велика шанса да се још једном покажу иновациони капацитети Србије“, закључио је Жиофре.

Уговором о директном гранту – Повећање иновационих капацитета и раста малих и средњих предузећа, који је потписан између Фонда за иновациону делатност и Министарства финансија (Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније) обезбеђена су средства за наставак спровођења Програма раног развоја, Програма суфинансирања иновација и Програма сарадње науке и привреде, прецизирано је у саопштењу ЕУ инфа.

Почетак конкурса и начин пријаве

Додали су да је укупна вредност Уговора о Директном гранту 26 милиона евра, од чега је 16 милиона евра из Претприступних фондова Европске уније за 2019. годину (ИПА 2019), а 10 милиона евра из буџета Републике Србије, са раздела Министарства науке, технолошког развоја и иновација.

Први јавни позив у вредности од 10,3 милиона евра у оквиру овог ЕУ пројекта званично креће данас, рок за достављање предлога иновативних пројеката је 15. септембар, а пријаве се врше путем портала Фонда за иновациону делатност, навели су из ЕУ инфа.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs