Расте број тешких пацијената, струка упозорава – имаћемо и преко 8.000 заражених дневно

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 830.884 особе, а забележен је 7.601 смртни случај. Проценат смртности је 0,91 одсто. На болничком лечењу налази се 3.211 пацијената од којих је 156 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Епидемијска ситуација у Србији је све сложенија, расте број заражених и преминулих, али и број пацијената на болничком лечењу и респиратору.

Лекари понављају да је једини излаз из епидемије вакцинација, а надлежни подсећају да ће се строже примењивати актуелне мере.

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон рекао је за РТС да бисмо следеће недеље могли да имамо преко 8.000 нових случајева дневно и да се искрено нада да ће ковид пропуснице бити уведене.

Члан Кризног штаба је навео да они који не желе да се вакцинишу ослањају се на измишљотине.

  • Потпуно је нејасно зашто ми не прихватамо оружје које имамо у рукама и нејасно је зашто не можемо да схватимо да је то одлучивање да скинемо маске и да се веселимо потпуно погрешно. Треба да се ради на томе. Што се тиче деце, не очекујем да ће бити промене. Међутим, хоћу да останем упамћен, да се зна да је вакцинација деце излаз из ове ситуације, без обзира на то што ће бити огроман број противника, нагласио је Кон.

У Србију је стигла нова количина супстанце за производњу вакцине “спутњик В” на Институту Торлак. Стигло је 600 литара супстанце, што је довољно за производњу око милион доза вакцине.

Србија је од ЕУ добила 26 возила специјализованих за превоз вакцина и тимова за вакцинацију. Добиће их 24 завода и института. Возила садрже сет за давање кисеоника, замрзивач за транспорт вакцина на ниским температурама.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије