Раст извоза хране у првој половини 2021. године

У првих шест месеци ове године извоз хране је за 13,9 одсто већи него прошле године која је била рекордна и ово нам улива додатну сигурност да ми имамо тржишта на која можемо да извеземо сав вишак, изјавио је министар пољопривреде Бранислав Недимовић обраћајући се учесницима конференције „Национални дијалог о прехрамбеним системима“ одржаном у клубу Народних посланика у Београду.

Министар Недимовић је рекао да иако имамо тржишта на која извозимо вишак, пред државом је изазов и да очува тај извоз. „Када уђемо у структуру тог вишка, онда имамо разлог и за бојазан, пре свега што у овом тренутку то добро звучи за ратарске културе, као што су пшеница и кукуруз које имају рекордне цене. Због тога су изазови велики, јер морамо да очувамо извоз и да га увећавамо стално и лако можемо доћи до шест милијарди долара извоза хране можда већ следеће године“, рекао је Недимовић.

Стална координаторка УН у Србији Франсоа Жакоб истакла је да је српска пољопривреда отпорна на многе изазове, што се, наводи, показало и у време пандемије корона вируса. У односу на 2019. годину, српска пољопривреда је, наглашава, и у 2020. остварила раст.

Жакоб је навела да 14 одсто запослених у Србији ради у пољопривреди и да је удео пољопривреде у нашем БДП-у 7,5 одсто. Истиче да су то бројке које се односе само на пољопривреду, без осталих пољопривредних система и зато је, наглашава, то важан економски сектор на који мора да се обрати пажња. Објашњава да је национални дијалог о прехрамбеном систему део иницијативе УН и чији је циљ да припреми Србију за глобални прехрамбени самит који ће бити одржан овог месеца у Њујорку. На дијалогу ће се, каже, дискутовати о свим димензијама прехрамбеног система, укључујући и пољопривреду, али и дистрибуцији хране, паковању хране, утицају пољопривреде на економију.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије