Раст српске индустрије 7,3% од јануара до септембра

Profir

Индустријска производња у Србији порасла је од јануара до краја септембра ове године за 7,3% у односу на исти период 2020. године, објавио је Републички завод за статистику.

У односу на просек 2020. године, индустријска производња је у посматраном периоду повећана за 8,9% међугодишње.

Само у септембру, домаћа индустрија је забележила раст од 1,4%на годишњем нивоу, док је у односу на август, према десезонираним подацима, опала за 1,2%, при чему је пад у прерађивачкој индустрији износио 3,3%.

Посматрано по секторима, у септембру је на годишњем нивоу регистрован раст у рударству од 51,8%, док је пад остварен у прерађивачкој индустрији од 1,5% и снабдевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији од 7,1%.

Према статистичким подацима, прошлог месеца производња интермедијарних производа, осим енергије, порасла за 11,8%, а капиталних производа, за 0,2% у односу на септембар прошле године, док је пад забележен у производњи нетрајних производа за широку потрошњу за 1,4%, производњи енергије за 3,9% и производњи трајних производа за широку потрошњу за 22,1%.

Индустријска производња у септембру је у односу на просек 2020. године, била за 50% већа, према десезонираним показатељима.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије