Реаговања на информације о планирању атентата на председника Србије

Вучић

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је да је атентат на председника Александра Вучића планиран за прве две недеље фебруара, то је најозбиљнија претња коју смо до сада видели. Забринутост због претњи исказали су и министар одбране Небојша Стефановић, Градски одбор Београда Српске напредне странке и Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик

Брнабићева је за ТВ Прва рекла и да је атентат припремала организована криминална група људи из околних земаља, али и из ЕУ, а да сумња да је Радоје Звицер на челу те групе и да има неко и изнад њега.

Премијерка је потврдила речи министра полиције Александра Вулина о томе да је српска полиција добила информација под ознаком „хитно“ о постојању организоване кримниналне групе која има за циљ атентат на председника Србије Александра Вучића.

„Ову информацију смо добили у петак, 14. јануара, од Европола, преко једне државе чланице ЕУ. Сасвим јасно је да се припрема атентат на председника Вучића, чак је и планиран датум у фебруару за када је планиран атентат. Од тада, наше безбедносне службе раде на томе да нађу људе који су осмислили све то“, истакла је премијерка.

Она је навела да ће бити људи који ће се ругати овоме. „Само да кажем, ми смо то добили написмено од Европола. Свако ко има храбрости да се смеје… ово није прва претња. Успевали смо ове ствари да спречимо, а ово је најозбиљнија коју смо до сада видели“, рекла је Брнабић и напоменула да не може да износи више детаља.

Она је истакла и да је појачана безбедност за председника Србије.

„Хвала свим партнерима који нам даноноћно помажу и на вези су са нашим безбедносним службама. То су држављани различитих земаља. Криминал не познаје границе, то су државе из региона, из других земаља… Писало је име Радоје Звицер. Да ли је он на челу те криминалне организације, ја то не знам, то сумњам, мислим да постоји неко ко је изнад Звицера, а ко је то, то ће утврдити истрага. За мене је то секундарно, примарно је да то спречимо и да заштитимо живот председника“, казала је премијерка.

У наредном периоду се неће променити ништа у понашању председника, упркос претњи.

„Нажалост, не верујем да ће се ишта променити. Он има планове, циљеве, он не жели да буде “послушан“ у том смислу. Он је зацртао да то мора да уради, да негде мора да буде, без обзира на то шта говоре безбедносне службе. Он ће отворити ауто-пут, без обзира на то што је опасност по његов живот. Не говорим мелодраматично, то је истина. Ја као председница владе, имам највећи страх и зебњу око тога, али и као његов пријатељ и неко ко га изузетно воли, поштује, цени.

Знам да ако се нешто деси Александру Вучићу, Србија не може да настави овако. Многи би тако нешто искористили за разне додатне ствари, али о томе нећу да причам, јер ми то морамо да спречимо“, нагласила је она и додала да не може да открије из које земље ЕУ је стигло упозорење.

Она је, такође, додала да је Вучић на себе навукао бес Звицера и његовог шефа тиме што је објавио рат мафији.

„Тада су Звицер и његов шеф, и криминална група, са неверицом дочекали то. Не верујем да су мислили да ће то да се деси. То је Вучић изгурао, са нашим безбедносним службама и ми смо растурили ту криминалну групу у Србији, помрсили смо им планове и у другим земљама региона и читав њихов “бизнис“. Вучић је својевремено рекао да они не могу јачи од државе, али је био свестан да је ставио данас у торбу. Данас смо дошли до тога да нас стране обавештајне службе упозоравају да долазе људи који имају циљ да убију Александра Вучића“, поручила је Брнабић.

Стефановић: Информације о плану да се изведе атентат озбиљне

Министар одбране Небојша Стефановић рекао је да информације о плану да се изведе атентат на председника Вучића веома озбиљне и Србија их је добила од једне од држава чланица Европске уније која има основ за поседовање таквих сазнања, о чему у овом тренутку не може да да више информација јавности.

„Јасно је да безбедност председника Републике никада није наивна ствар, те поготову сада не могу да разумем оне који, иако не поседују ниједну од ових информација, са ниподаштавањем говоре о њима, не разумевајући, да не кажем нешто теже, колико је озбиљна претња по живот Александра Вучића“, навео је Стефановић.

Према његовим речима, све радње које предузимају државни органи на заштити безбедности и живота председника спроводе циљано и на највишем професионалном нивоу.

„Као потпредседник Владе и министар одбране могу да уверим јавност да ће војне службе безбедности и наша специјална јединица „Кобре“ предузети све мере из своје надлежности да спрече било какво угрожавање председника Вучића и сасвим сам сигуран да имају довољно знања и способности и да се ради о врхунским обавештајцима и специјалцима“, истакао је Стефановић.

Градски одбор Београда Српске напредне странке захтева од надлежних државних органа да заштите живот председника, али и да што хитније реагују поводом информација у вези са спремањем атентата на председника Србије.

„Јасно је да организованим криминалним круговима не одговара бескомпромисна борба против криминала, коју је иницирао управо председник Вучић. Смета криминалцима, попут Звицера, што је Србија јака и стабилна, смета им што у нашој земљи више нису заштићени и што их јака Србија, предвођена Александром Вучићем, третира управо онако како заслужују-као озлоглашене криминалце“, наводи ГО у саопштењу које је достављено медијима.

Грађани Србије су сведоци свакодневних покушаја да се дестабилизује Србија, сведоци су да свима смета Србија која јача и која иде напред и зато покушавају да врате Србију у прошлост, кажу напредњаци и пручују да је пристојна и модерна Србија уз Александра Вучића и да му пружа безрезервну подршку у његовој борби за Србију и све њене грађане.

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је ужасавајућа информација коју је добио МУП Србије о постојању оперативних сазнања да организована криминала група има за циљ убиство председника Србије Александра Вучића.

„Нигде није забележено да мафија на тако гнусан начин покушава да се обрачуна са председником државе као што се то већ годинама ради према Александру Вучићу. Јасно је да разним криминалцима и члановима мафије смета јака Србија, на челу са Вучићем, спремна и одлучна да се бори против организованих криминалних група“, истакао је Додик у изјави за Срну.

Како је пренела РТРС, Додик је казао да таквим криминалцима одговара безакоње, насиље и урушена политичка стабилност у Србији и за то им велику сметњу представља Вучић који то не дозвољава.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs