Реализован рекреативни камп за особе са аутизмом

Kamp za osobe sa autizmom

У оквиру пројекта „Срећнија будућност за аутизам“ реализован је рекреативни камп, у Хотелу „Равни Гај“ код Кнића, за особе са аутизмом и њихове породице из читаве Србије. Камп је реализовао Савез Удружења Србије за помоћ особама са аутизмом кроз пројекат који финансира Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, преко стално Отвореног конкурса за унапређење положаја особа са инвалидитетом у Републици Србији у 2023. години.
Део кампа је било и наше Удружење из Сомбора за подршку особама са аутизмом „Маслачак“.
„Реализација кампа представља значајну активност у обележавању Европског дана особа са аутизмом у Републици Србији. Током трајања кампа посетила нас је Јулијана Станисављевић представница Министарства за рад запошљавање, борачка и социјална питања, Сектор за заштиту особа са инвалидитетом и представници општине Кнић“, наводе организатори.
Аутизам је сложени развојни поремећај. Испољава се кроз проблеме у чулном опажању, говору, мишљењу и разумевању социјалних ситуација. Због тога се понашање и однос са спољашњим светом развија другачије. Због специфичности проблема из аутистичног спектра породици је потребна велика подршка заједнице. Особе са аутизмом нису самосталне и њима је помоћ и подршка потребна током целог живота.
Циљ пројекта „Срећнија будућност за аутизам“ је допринос у организовању новог вида подршке особама са аутизмом и њиховим породицама у заједници кроз различите програме, чиме би се постигла социјална инклузија, остваривање животних и радних потенцијала особа са поремећајем из спектра аутизма, подизање степена њихове социјалне укључености као и подршка свакодневним животним вештинама уз пуно поштовање њихових права.
Током кампа, реализовани су краћи излети на територији општине Кнић – посета селу Борач, Цркви из 14 века, која је посвећена Архангелу Гаврилу у подножју Борачког крша и кући Вранића у којој се снимала наша позната серија „Мој рођак са села“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs