Револуција у свету вакцина: Kинези осмислили начин да победе корону

Kинески произвођачи вакцина размишљају о комбиновању својих вакцина, како би повећали њихову ефикасност у заштити против ковида-19.

Kомпаније “Синовак” и “Синофарм”, два кинеска произвођача која су заједно извезла стотине милиона доза широм света, наводе да размишљају да комбинују своје вакцине са онима из других компанија, преноси агенција АП.

Раније овог месеца, шеф кинеског Центра за контролу болести Гао Фу је рекао да постојеће вакцине пружају ниску заштиту од коронавируса, и да је њихово комбиновање једна од стратегија која се разматра с циљем повећања њихове ефикасности.

Kинеска компанија, подружница “Синофарма”, има план за будућу “секвенцијалну употребу” својих вакцина, рекао је Ли Менг, шеф те компаније задужен за међународну сарадњу.

Та компанија је направила две инактивиране ковид вакцине, а трећа је на клиничким испитивањима.

Kомпанија “Синовак”, са седиштем у Пекингу, такође је саопштила да је у прелиминарним разговорима са истражитељима, укључујући са кинеским Центром за контролу болести, о комбиновању доза своје вакцине “KоронаВак” са другима.

  • Секвенцијална имунизација значи комбиновање различитих вакцина и то је стратегија која би могла повећати стопе ефикасности, рекла је Ешли Ст. Џон, имунолог на Медицинској школи “Дуке-НУС” у Сингапуру.

Вакцине “Синофарм”, са Пекиншког института за биолошке производе и Института за биолошке производе у Вухану, ефикасне су 79 одсто и 72 одсто респективно, саопштила је та компанија.

Пракса комбиновања вакцина разматра се и у другим земљама, а британски научници проучавају комбинацију вакцина “АстраЗенека” и “Фајзер”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије