Регистровани пољопривредни произвођачи на пијацама изузети од фискализације

Pijaca

Са будућим законом о фискализацији, који ће се примењивати од 1. јануара 2022. године, пружање услуга на пијацама које подразумева издавање у закуп објеката, тезги и продајних простора, и даље ће имати обавезу евидентирања промета преко електронског фискалног уређаја. Према најновијим предложеним изменама закона које су ушле у скупштинску процедуру, рок за прелазак на нови систем продужен је до 30. априла 2022. године.

То пракатично значи да би нови модел фикслизације требало да буде у примени од 1. маја 2022, а од 1. новембра ове године до 30. априла следеће је такозвани прелазни период за фискалне обвезнике који ће за то време, док не купе нове, користити старе фискалне касе.

Од фискализације су изузети регистровани власници пољопривредних газдинстава који на пијацама продају своје производе, док продавци воћа и поврћа који су регистровани као трговачке радње, имају ПИБ и не продају своје производе него, између осталог, и јужно воће, имају обвезу да набаве фискалну касу. Другим речима, сви предузетници који послују на пијацама имаће обавезу да евидентирају промет преко фискалног уређаја.

По подацима Пословног удружења “Пијаце Србије”, на пијацама у целој Србији послује око 10.000 предузетника. Око три хиљаде предузетника већ евидентира промет преко фискланог уређаја, а нешто више од две трећине ће од 1. јануара 2022. имати обавезу да у потпуности прилагоди пословање одредбама новог Закона о фискализацији.

Б. K.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.